Ποια είναι τα 5 φυτά που δεν ήξερες ότι περιέχουν κανναβινοειδή

Τα κανναβινοειδή έχουν την ξεχωριστή ικανότητα να αλληλεπιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της ομοιόστασης στον οργανισμό. Δηλαδή την εσωτερική ισορροπία του οργανισμού, που δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες (πχ. θερμοκρασία, pH).

To ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, είναι μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στον οργανισμό, που αποτελείται από ενδοκανναβινοειδή (κανναβινοειδή που παράγει φυσικά ο οργανισμός μας) και ειδικούς κυτταρικούς υποδοχείς (που ονομάζονται CB1 και CB2).

Αυτό το σύστημα, ουσιαστικά επηρεάζει κάθε ζωτική λειτουργία. Από το ανοσοποιητικό, μέχρι την φλεγμονώδη ανταπόκριση του οργανισμού σε έναν τραυματισμό. Τώρα ίσως κατάλαβες λίγο περισσότερο γιατί σε αφορά.

Τα κανναβιμιμητικά

Παρά λοιπόν τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις των ερευνητών, περαιτέρω έρευνες απέδειξαν ότι χημικές ενώσεις, που μοιάζουν με κανναβινοειδή εντοπίζονται και σε άλλα φυτά. Αυτές οι ενώσεις, που μοιάζουν με κανναβινοειδή, ονομάζονται κανναβιμιμητικά.

Αυτές οι ουσίες δρουν, ενεργώντας στο ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα και μερικές φορές επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις βιολογικές λειτουργίες.

Ας δούμε λοιπόν τα 5 φυτά που αποτελούν πηγές κανναβινοειδών, εκτός από την κάνναβη.

Εχινάκεια

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα Ν-αλκυλαμίδια από το βότανο, λειτουργούν ως κανναβιμιμητικά στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα μας και συγκεκριμένα αλληλεπιδρούν με τους κυτταρικούς υποδοχείς CB2.

Όταν αυτά τα κανναβιμιμητικά αλληλεπιδράσουν με τους συγκεκριμένους υποδοχείς, ρυθμίζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανταπόκριση στον πόνο, καθώς και στις φλεγμονές.

Acmela oleracea

Αυτό το μικρό κόκκινο και χρυσό φυτό, που προέρχεται από τον Αμαζόνιο, βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, παρεμποδίζοντας τους υποδοχείς του πόνου στο σώμα μας. Το αναλγητικό αποτέλεσμα προέρχεται από τα Ν-ισοβουτυλαμίδια, που δρουν στους υποδοχείς κυττάρων CB2.

Ως μια μορφή φυσικού αναισθητικού, τα εκχυλίσματα αυτού του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί ιατρικά για τις εξής ιδιότητές τους:

Αντιμυκητιασικές

Αντισπασμωδικές

Αντιφλεγμονώδεις

Αντιοξειδωτικές

Αντιμικροβιακές

Διουρητικές

Radula marginata

Αυτό το φυτό, που προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία, παράγει μια ουσία, η οποία έχει παρόμοια δομή με αυτή της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στην κάνναβη. Παρόλο που δρα όπως το THC, δεν παράγει ψυχοδραστικά αποτελέσματα. Αντ 'αυτού όμως, μπορεί να λειτουργήσει ως μια φυσική θεραπεία για:

Tην βρογχίτιδα

Την χοληδόχο κύστη

Το ήπαρ

Την ουροδόχο κύστη

Ελίχρυσος

Γνωστό ως το "αθάνατο λουλούδι", αυτό το φυτό της Νότιας Αφρικής, περιέχει κανναβινοειδή, κυρίως CBG. Οι πρώτες μελέτες στη δεκαετία του 1930, έδειξαν ότι το εκχύλισμα του φυτού ανακούφιζε από τα αναπνευστικά προβλήματα, την ψωρίαση και την αρθρίτιδα.

Το εκχύλισμα του ελίχρυσου είναι αποτελεσματικό στην βελτίωση της όψης και της υγείας του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στα εξής δερματικά προβλήματα:

Έκζεμα

Δερματίτιδα

Ουλές

Καψίματα

Κακάο

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας και ειδικά της σοκολάτας υγείας, τότε πρέπει να γνωρίζεις πως περιέχει ανανδαμίδη. Η ανανδαμίδη είναι μια ουσία που εμπλέκεται στην ρύθμιση της διάθεσης και της ευχαρίστησης.

Οι ενώσεις της μαύρης σοκολάτας, μπλοκάρουν ορισμένα ένζυμα, τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της ανανδαμίδης στον εγκέφαλο. Από εκεί άλλωστε προκύπτει και η αυξημένη ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν τρώμε σοκολάτα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις