Μετά από 20 χρόνια, η ΕΕ ανοίγει ξανά την αγορά της στα βιολογικά εσπεριδοειδή της Αργεντινής
Μετά από 20 χρόνια, η ΕΕ ανοίγει ξανά την αγορά της στα βιολογικά εσπεριδοειδή της Αργεντινής

Το Υπουργείο Γεωργίας της Αργεντινής ανέφερε ότι, μετά από 20 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε ξανά την αγορά της για τα βιολογικά εσπεριδοειδή της χώρας. χάρη εν μέρει στις προσπάθειες που κατέβαλε η Εθνική Υπηρεσία Αγροτικής Υγείας (SENASA).

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΔ AGRI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τη Senasa ότι αποδέχεται την πρόταση να χρησιμοποιηθεί διττανθρακικό νάτριο ως επεξεργασία μετά τη συγκομιδή για τις εξαγωγές βιολογικών εσπεριδοειδών στην ΕΕ. Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) είχε προηγουμένως εγκρίνει τη χρήση αυτού του προϊόντος ως απολυμαντικού κατά του καρκίνου των εσπεριδοειδών που προκαλείται από το Xanthomonas citri subsp. βακτήριο citri

Με αυτό το μέτρο, η Αργεντινή μπορεί πλέον να εξάγει αυτό το φρούτο στην ΕΕ, κάτι που δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα επειδή η χώρα δεν είχε μετασυλλεκτική επεξεργασία που έγινε αποδεκτή από τη ΓΔ AGRI.

Η άδεια της ΕΕ να επανεκκινήσει τις εισαγωγές βιολογικών εσπεριδοειδών μετά από δύο δεκαετίες είναι το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των Εθνικών Διευθύνσεων Προστασίας Φυτών (DNPV) και Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων (DNICA) της Αργεντινής και του Γενικού Συντονιστή Διεθνών Σχέσεων της Senasa, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοδυναμία συμφωνίες με την ΕΕ.

Το μέτρο που έλαβε η ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα έχει θετική επίδραση στην καλλιέργεια βιολογικών εσπεριδοειδών στην Αργεντινή, η οποία σήμερα έχει έκταση 3.342 εκταρίων, και θα προωθήσει την ανάπτυξη των περιφερειακών οικονομιών.

Μεταξύ 2001 και 2003, η Senasa πιστοποίησε 2.500 τόνους βιολογικών εσπεριδοειδών (κυρίως πορτοκάλια και λεμόνια) για αποστολή στην ΕΕ.

Πηγή: argentina.gob.ar

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις