ΠΣΙΔ: Οι Υπηρεσίες Αλιείας είναι απαραίτητο να ενισχυθούν

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάσει των αρμοδιοτήτων και κυρίως λόγω του πλήθους και της έκτασης των αντικειμένων αλιείας που έχει, είναι από τους σημαντικότερους Αυτοδιοικητικούς Οργανισμούς της χώρας για τον Τομέα Αλιείας. Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαχειρίζεται έναν τεράστιο υδάτινο φυσικό πλούτο (μεγάλο μέρος του οποίου προστατεύεται και  διεθνώς) και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων του Τομέα Αλιείας. Η αρμοδιότητα αυτή ασκείται από την Περιφέρεια με τις Ειδικές Υπηρεσίες Αλιείας και τους
εξειδικευμένους επιστήμονες Ιχθυολόγους και Τεχνολόγους Αλιείας που πρέπει να διαθέτει.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ο Τομέας της Αλιείας με τις επιχειρήσεις του δεν απασχολούν την Πολιτική Ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία άφησε όλες τις Υπηρεσίες Αλιείας των 7 Νομών, μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010, να αποδεκατιστούν:
- Δεν υπήρξε μέριμνα για την απόδοση της βέλτιστης Oργανωτικής Δομής που να ενισχύει τον Τομέα Αλιείας της Περιφέρειας και υποβάθμισαν τις Διευθύνσεις Αλιείας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής σε απλά Τμήματα μέσα σε Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας.
- Δεν υπήρξε μέριμνα για πρόσληψη προσωπικού ειδικότητας Ιχθυολόγου Π.Ε. με συνέπεια την υποβάθμιση της Διεύθυνσης Αλιείας Θεσσαλονίκης που αριθμούσε 27 υπαλλήλους, από τους οποίους οι 17 ήταν Ιχθυολόγοι Π.Ε. σε Τμήμα με 2 Ιχθυολόγους Π.Ε. και 1 Διοικητικό-Οικονομικό υπάλληλο Π.Ε.. Παράλληλα στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες άφησαν να υπάρχει ένας ή το πολύ δύο υπάλληλοι και όχι πάντα με τις απαραίτητες ειδικότητες.
- Δεν υπήρξε μέριμνα κατάλληλης στελέχωσης και του Τμήματος Αλιείας της ΔΑΟΑ Π.Κ.Μ. που έχει κυρίως την αρμοδιότητα συντονισμού όλων των Τμημάτων και Αλιείας της ΠΚΜ και την επικοινωνία με τη Γενική Δ/νση Αλιείας του ΥΠΑΑΤ. Αντί για αυτό, ανατέθηκε η θέση ευθύνης σε υπάλληλο ειδικότητας Διοικητικού-Λογιστικού, αντί ειδικότητας Ιχθυολόγου Π.Ε.

Η απόφαση σας για τον ορισμό σε θέση ευθύνης στο Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας της Π.Κ.Μ. (έδρας) υπάλληλου ειδικότητας Διοικητικού –Λογιστικού Τ.Ε.), πέρα από αλγεινή εντύπωση προκαλεί και εύλογες απορίες. Από που και ως πού σε ένα βασικό πυλώνα της Πρωτογενούς Παραγωγής όπως είναι ο Τομέας Αλιείας, τοποθετείται σε επιτελική θέση κάποιος που είναι παντελώς άσχετος (ως προς την ειδικότητα) με το αντικείμενο;

Οι Υπηρεσίες Αλιείας είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και υποστηριχθούν στο έργο τους με την τοποθέτηση και την πρόσληψη επιστημόνων ΠΕ Ιχθυολόγων και την τοποθέτηση σε θέση ευθύνης των υπαλλήλων των ειδικοτήτων αυτών. 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΙΑ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΚΜ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις