Επάγγελμα αγρότης: Μια μόνιμη πηγή άγχους
Επάγγελμα αγρότης: Μια μόνιμη πηγή άγχους

Όλοι γνωρίζουμε ότι το επάγγελμα του αγρότη είναι από τα πλέον επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των ατόμων που το επιλέγουν. Πόσοι όμως γνωρίζουν τη ψυχική φθορά που προξενεί;

Το Πρόγραμμα Επέκτασης του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο στις ΗΠΑ εργάζεται για να αντιμετωπίσει το άγχος των αγροτών και την ψυχική υγεία στις αγροτικές κοινότητες του Αϊντάχο.

Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των αγροτών είναι τρεισήμισι φορές υψηλότερο από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικής Υγείας. Έτσι, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους στρεσογόνους παράγοντες και να γνωρίζουμε πότε είναι η ώρα να αναζητήσουμε βοήθεια.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν στρεσογόνους παράγοντες σε καθημερινή βάση - πολλοί από αυτούς είναι εκτός ελέγχου.

«Φέτος ανησυχούμε για τις πλημμύρες, κάποια χρόνια ανησυχούμε για την ξηρασία», είπε ο David Callister, εκπαιδευτικός στην ομάδα διαχείρισης άγχους στο αγρόκτημα του πανεπιστημίου.

Αυτοί οι συνεχείς παράγοντες άγχους που αντιμετωπίζουν οι αγρότες περιλαμβάνουν επίσης οικονομικές πιέσεις, ακραίες συνθήκες εργασίας, έλλειψη προσωπικού χρόνου και εξάρτηση από πράγματα όπως οι αγορές και εσχάτως η απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή.

Εάν εργάζεστε στη γεωργία ορισμένα πρώιμα σημάδια άγχους που πρέπει να δώσετε προσοχή,  είναι οι πονοκέφαλοι, η αδυναμία ύπνου και τα προβλήματα στο στομάχι.

«Αυτά τα πράγματα που το σώμα μας μας λέει ότι τα πράγματα είναι λάθος, και νομίζω ότι αν μπορούμε να τα καταφέρουμε σε αυτό το σημείο και να το αναγνωρίσουμε από νωρίς, αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο εύκολα πράγματα για τον εαυτό μας να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια προληπτική διαχείριση και να συμπεριφερόμαστε καλύτερα», σημειώνει ντόπιος παραγωγός.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν κατάθλιψη, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης ή απώλεια πνεύματος.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι καιρός να δείτε έναν επαγγελματία.

Το πρόγραμμα επέκτασης του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο προσφέρει εργαστήρια για τη διαχείριση του άγχους στο αγρόκτημα και άλλες δωρεάν εκπαιδεύσεις ψυχικής υγείας για αγροτικές κοινότητες. Διδάσκουν στους ανθρώπους τα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν για να τους βοηθήσουν να αισθάνονται ενδυναμωμένοι.

Στην Ελλάδα αυτό το κεφάλαιο μάλλον έχει παραγκωνιστεί. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός των δυσκολιών και των επιπτώσεων που υφίστανται καθημερινά οι αγρότες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις