Εν αναμονή της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Εν αναμονή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται για γεωργικές εργασίας βρίσκονται οι παραγωγοί όλης της χώρας, μιας και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους εξέπνευσε την Τετάρτη, 31 Μαΐου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης φτάνει τα 76 εκατ. ευρώ με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται σε 0,41 ευρώ ανά λίτρο εκτιμώμενης ετήσιας ποσότητας κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.

Το περασμένο έτος οι δικαιούχοι είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους στα τέλη Αυγούστου. Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης τη φετινή χρονιά μιας και οι εκλογές της 25η Ιουνίου, πηγαίνουν όπως όλα δείχνουν πιο πίσω όλη τη διαδικασία.

Όπως ανέφερε το σχετικό άρθρο της ρύθμισης που είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Μάρτιο, για το έτος 2023 προβλέπεται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Ο μηδενικός συντελεστής θα εφαρμοστεί με επιστροφή στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του ποσού του ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα καταβάλλεται κατά την αγορά του καυσίμου.

Το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Οι δικαιούχοι, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες, θα καθοριστούν με ΚΥΑ.

Σύμφωνα με απόφαση που είχε εκδώσει το οικονομικό επιτελείο εξειδικευόταν η διαδικασία για τον υπολογισμό, ανά είδος καλλιέργειας και ζωικής παραγωγής, της μέγιστης αναγκαίας ποσότητας πετρελαίου.

Για παράδειγμα, όσοι καλλιεργούν βαμβάκι χρειάζονται 30 λίτρα ανά στρέμμα, όσοι καλλιεργούν σκληρό σιτάρι υπολογίζεται ότι χρειάζονται 16 λίτρα, οι καλλιεργητές κηπευτικών 20,5 λίτρα κ.λπ.

Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις