Farmison & Co: Οι αγρότες πληρώνουν από την τσέπη τους μετά την κατάρρευση της εταιρείας κρέατος
Farmison & Co: Οι αγρότες πληρώνουν από την τσέπη τους μετά την κατάρρευση της εταιρείας κρέατος

Σχεδόν 200 αγρότες και ακάλυπτοι πιστωτές χρωστούν περισσότερα από 7 εκατομμύρια λίρες μετά την κατάρρευση του διαδικτυακού κρεοπωλείου Farmison & Co, έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα πίσω παρά τη συμφωνία διάσωσης με επικεφαλής το πρώην αφεντικό της Asda.

Μια έκθεση από τους διαχειριστές της FRP Advisory αποκάλυψε ότι 199 ανασφάλιστοι πιστωτές – συμπεριλαμβανομένων εμπορικών προμηθευτών και περίπου δώδεκα καλλιεργητών κρέατος σπάνιων φυλών – είχαν μείνει 7,3 εκατομμύρια λίρες από την τσέπη τους όταν η Farmison κατέρρευσε τον Απρίλιο.

Ο όμιλος απασχολούσε 75 υπαλλήλους στο Ripon, οι περισσότεροι από τους οποίους απολύθηκαν. Έκτοτε, η Farmison & Co επανέλαβε τη διαπραγμάτευση αφού αγοράστηκε από επενδυτές. Η συμβουλευτική έκθεση FRP εκτιμά ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για να πραγματοποιηθούν πληρωμές σε μη εξασφαλισμένους πιστωτές.

Η έκθεση επιβεβαίωσε τους φόβους τους ότι δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν κανένα από τα μετρητά που τους οφείλει η αποτυχημένη εταιρεία, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε μη εξασφαλισμένους πιστωτές.

Η Farmison με έδρα το Βόρειο Γιορκσάιρ – η οποία συγκαταλέγει μεταξύ των πελατών της Harrods και Fortnum & Mason – κατέρρευσε στις 6 Απριλίου, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας στο προσωπικό στο εργοστάσιο παραγωγής της στο Ripon και αφήνοντας τους προμηθευτές με βαριά απλήρωτα τιμολόγια.

Η εταιρεία αγοράστηκε λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα από μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Asda, Andy Clarke, ο οποίος έκτοτε ξεκίνησε ξανά τις συναλλαγές στο κρεοπωλείο premium.

Μάλιστα η διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης κρεάτων υψηλής ποιότητας Farmison & Co πραγματοποίησε μια εκδήλωση στο Ripon το Σάββατο για να σηματοδοτήσει την πλήρη επαναλειτουργία του καταστήματός της.

Οι νέοι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι έκτοτε υπέγραψαν με την πλειοψηφία των αγροτών της για να συνεχίσουν να προμηθεύουν κρέας και προσέλαβαν ξανά περισσότερους από 40 από τους εργάτες που άφησαν να φύγουν.

«Υποθήκη γουρουνιών»

Το Yorkshire Woodland Pork στο Ripon είπε ότι χρωστούσε σχεδόν 2.000 λίρες από τη Farmison & Co, με την κατάρρευση να έχει «επίδραση μπουλντόζας» στην επιχείρηση.

Ο Lexi Staveley, από την εταιρεία, είπε: "Ευτυχώς έχουμε τώρα ένα τοπικό κατάστημα φάρμας που μας παίρνει χοίρους, αλλά καταλήξαμε με ένα πλήθος γουρουνιών που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν."

Η Iceni Studios, μια εταιρεία παραγωγής ταινιών που έκανε ταινίες για τη Farmison & Co, είπε ότι της χρωστούσε περισσότερα από 5.300 £.

Η Georgia Bagnall, ιδρύτρια της Iceni, δήλωσε: «Ήμασταν έτοιμοι να προσλάβουμε και να μεταφέρουμε γραφείο, αλλά τώρα το αφήνουμε σε αναμονή.

"Ως μια νέα επιχείρηση που προσπαθεί να αναπτυχθεί οργανικά, αυτό έχει επηρεάσει πραγματικά τις ταμειακές ροές μας - βασιζόμασταν σε αυτές για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως."

Ένας εκπρόσωπος των νέων ιδιοκτητών της Farmison & Co δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σώσουμε την επιχείρηση από τη διοίκηση, επαναπροσλαμβάνοντας πολλούς από την ομάδα στο Ripon και φέρνοντας πίσω τους επιλεγμένους αγρότες της από όλη τη βόρεια Αγγλία."Έχουμε ήδη συναλλαγές ξανά και είμαστε ευγνώμονες για τα μηνύματα υποστήριξης από τους πελάτες."

Ειδικότερα, τώρα έχει 42 υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν για την εταιρεία πριν από τη διοίκηση, και αναμένεται να είναι έως και 59 φέτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις