Μια «τρύπα» στο νερό ο Γεωργαντάς για τον ΟΣΔΕ 2023– Σύσκεψη καλεί αύριο ο Τσακίρης

«Καμένη γη» άφησε πίσω του ο τέως -πλέον- υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε ότι αφορά την λειτουργία της πλατφόρμας υποδοχής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023.

Μπορεί λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου ο ίδιος, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ να «πανηγύριζε» ότι άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2023, ωστόσο το μόνο που μπορούσαν να κάνουν όσοι εισερχόταν εκεί ήταν να πραγματοποιούνε… «λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε μόνοι τους ή με την υποστήριξη των ΚΥΔ να την υποβάλουν». 

Και όλα αυτά σε πρώτη φάση, μιας και στη δεύτερη φάση «οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές), είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023» όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου του ΥΠΑΑΤ.

Η καθυστέρηση αυτή, πέρα από τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους αγρότες, μιας και οι ίδιοι δεν ξέρουν τις υποχρεώσεις της νέας ΚΑΠ έξι μήνες από την έναρξη εφαρμογής της, έχει προκαλέσει τεράστιο ζήτημα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επερχόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σε παλαιότερα άρθρα κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου στο ΥΠΑΑΤ για το τι συμβαίνει, και τι συνέπειες θα έχουν ενδεχόμενες καθυστερήσεις στο άνοιγμα της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ στον αγροτικό κόσμο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και Διαχειριστικών Αρχών, έχοντας ως απώτερο στόχο την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που υπάρχουν στη θεσμική αντιμετώπιση και διαχείριση των θεμάτων της νέας ΚΑΠ.

Τα «κάστανα από τη φωτιά» επιχειρεί να βγάλει ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Τσακίρης ο οποίος αύριο, Τετάρτη 7 Ιουνίου κάλεσε σύσκεψη, η οποία θα έχει ως κύριο θέμα το άνοιγμα της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ 2023 που παραμένει κλειστεί και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από τον κ. Γεωργαντά. 

Πάντως γνώστες του θέματος δήλωναν στο Agrocapital ότι μπορεί το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης να το φέρει ο κ. Γεωργαντάς, με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει βάλει και αυτή το «χεράκι» της, μιας και οι επιλογές που έκανε τόσο στη στελέχωση του Οργανισμού, όσο και στις ομάδες τεχνικής υποστήριξης να έχουν κριθεί επιεικών ανεπαρκείς. 

Τέλος, με πληροφορίες που βρίσκονται εις γνώση του Agrocapital ουδέποτε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΔΕΝ αρνήθηκε  να «υιοθετήσει» τις ψηφιακές υπηρεσίες του ΟΣΔΕ 2023. 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις