Κίνα: Βελτιστοποιεί και μετασχηματίζει τη βιομηχανία πατάτας

Κινέζοι ειδικοί στην επαρχία Shanxi παρέχουν πολύτιμες γνώσεις και συστάσεις για τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της βιομηχανίας πατάτας στην Κίνα. Το 2023 το «China Potato Industry Development Summit Forum» που πραγματοποιήθηκε στο Taiyuan, Shanxi, επικεντρώθηκε στις μελλοντικές προοπτικές και κατευθύνσεις της βιομηχανίας πατάτας, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής, της έρευνας και ανάπτυξης, της μεταποίησης και του μάρκετινγκ. Το φόρουμ είχε στόχο να ενισχύσει τη συνολική λειτουργία της αλυσίδας της βιομηχανίας πατάτας, να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις και να παράσχει πνευματική υποστήριξη για την ανάπτυξη του κλάδου. 

Το φόρουμ προσέλκυσε διάσημους ειδικούς και επαγγελματίες του κλάδου της πατάτας. Ο επικεφαλής επιστήμονας του National Modern Agriculture Potato Industry Technology System και ερευνητής στο Ινστιτούτο Λαχανικών και Λουλουδιών της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών, Jin Liping, τόνισε τη σημασία της μελλοντικής πράσινης και υψηλής ποιότητας ανάπτυξης στη βιομηχανία πατάτας.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στο φόρουμ επικεντρώθηκαν στη συζήτηση των προοπτικών ανάπτυξης και των κατευθύνσεων της βιομηχανίας πατάτας, καλύπτοντας διάφορες πτυχές όπως η αναπαραγωγή ανώτερων ποικιλιών, η έρευνα και ανάπτυξη, η προηγμένη επεξεργασία και η αποτελεσματική εφοδιαστική και μάρκετινγκ. Στόχος τους ήταν να εξερευνήσουν καινοτόμα λειτουργικά μοντέλα για ολόκληρη την αλυσίδα της βιομηχανίας πατάτας, να ευθυγραμμίσουν την προσφορά πατάτας με τη ζήτηση της αγοράς και να παράσχουν την απαραίτητη πνευματική υποστήριξη για την ανάπτυξη του κλάδου.

Εντοπίζοντας τις υπάρχουσες ελλείψεις στον κλάδο της πατάτας, ο Jin Liping τόνισε πολλές βασικές προκλήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν υστέρηση στην καινοτομία στη βιομηχανία σπόρων, έλλειψη ικανότητας καινοτομίας και κινήτρων μεταξύ των επιχειρήσεων, δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας και χαμηλή παραγωγικότητα στις κύριες περιοχές παραγωγής και ένα πενιχρό ποσοστό μετατροπής της μεταποίησης μόλις 10%.

Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις και να θέσει γερές βάσεις για ανάπτυξη υψηλής ποιότητας στον κλάδο της πατάτας, ο Jin Liping πρότεινε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την ιεράρχηση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, τις στρατηγικές προσανατολισμένες στην αγορά και την ενίσχυση του ρόλου των επιχειρήσεων ως πρωταρχικών μοχλών. Επιπλέον, συνιστάται η διαφοροποίηση των επενδυτικών μηχανισμών, η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη και η ενσωμάτωση της καινοτομίας της βιομηχανίας σπόρων πατάτας στα εθνικά επιστημονικά σχέδια.

Η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας να συνεισφέρουν, η προώθηση συνεργατικών προγραμμάτων αναπαραγωγής και η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που συνδυάζει τις ανάγκες της βιομηχανίας σπόρων πατάτας της Κίνας με τον ακαδημαϊκό κόσμο, τη βιομηχανία και τα ερευνητικά ιδρύματα είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Αυτά τα μέτρα θα εδραιώσουν τα πλεονεκτήματα καινοτομίας των ερευνητικών ιδρυμάτων, θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές ικανότητες καινοτομίας και θα διευκολύνουν τη δημιουργία συνεργατικών πλατφορμών καινοτομίας για την εξερεύνηση γερμπλασμάτων, την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας βιοαναπαραγωγής και την ανάπτυξη μεγάλων νέων ποικιλιών. Τελικά, αυτό θα ενισχύσει την ανεξάρτητη ικανότητα καινοτομίας της Κίνας στη βιομηχανία σπόρων πατάτας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κεντρικής έκθεσης με θέμα «Παγκόσμια πρότυπα παραγωγής πατάτας και προοπτικές, καθώς και τις τάσεις ανάπτυξης της βιομηχανίας πατάτας της Κίνας», ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Πατάτας, Lu Xiaoping, δήλωσε ότι η μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας πατάτας θα συμβεί κατά κύριο λόγο στην Ασία και Αφρική. Ο Lu τόνισε τις ώριμες και σταθερές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου τα κατεψυγμένα προϊόντα πατάτας κυριαρχούν στην κατανάλωση ενώ η κατανάλωση φρέσκιας πατάτας παραμένει σχετικά χαμηλή. Μακροπρόθεσμα, η Ασία, ιδιαίτερα η Κίνα και η Ινδία, και η Αφρική αναμένεται να γίνουν οι κύριες περιοχές ανάπτυξης για τη βιομηχανία πατάτας.

Ως απάντηση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας πατάτας της Κίνας, ο Lu Xiaoping τόνισε την υιοθέτηση μιας προοπτικής «μεγάλων τροφίμων». Εκτός από την ενίσχυση των προσπαθειών της βιομηχανίας αναπαραγωγής και σπόρων, η εστίαση θα πρέπει να είναι στις πωλήσεις και την κατανάλωση. Οδηγώντας την παραγωγή μέσω της καταναλωτικής ζήτησης.

Ο Luo επεσήμανε πολλές βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πατάτας, όπως η ανεπαρκής χρήση βελτιωμένων ποικιλιών, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός, οι αυξημένες απαιτήσεις σε μηχανήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλων μηχανημάτων μικρής κλίμακας και η έλλειψη συντονισμού και ολοκλήρωσης στην αλυσίδα αξίας του κλάδου. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης των μοναδικών χαρακτηριστικών αυτού του νέου σταδίου, της υιοθέτησης μιας προσέγγισης προσανατολισμένης στα προβλήματα και της εστίασης στους στόχους «υψηλής ποιότητας, υψηλής απόδοσης, υψηλής αξίας και υψηλής ασφάλειας».

Πρότεινε επίσης την οικοδόμηση ενός στρατηγικού πλαισίου για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της βιομηχανίας πατάτας, με επίκεντρο την τεχνολογία, την παραγωγή, τη βιομηχανία, τη διαχείριση και τις πολιτικές, ώστε να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός και η αναβάθμισή της και να ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες, οι έγκαιρες προσαρμογές και οι απαιτήσεις της αγοράς. είναι η επέκταση της παραγωγής, η αύξηση της συνολικής παραγωγής πατάτας, η άμβλυνση της πίεσης στην παραδοσιακή παραγωγή βασικών τροφίμων, η ενίσχυση της διατροφικής εκπαίδευσης, η ανάπτυξη περισσότερων επεξεργασμένων προϊόντων, η βελτίωση της ποιότητας και η αποτελεσματικότητα και η καθιέρωση κινεζικών εμπορικών σημάτων πατάτας. Αυτές οι προσπάθειες θα συμβάλουν στην αυτάρκεια της Κίνας στην παραγωγή τροφίμων και θα επηρεάσουν θετικά τη βιομηχανία σιτηρών της χώρας.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις