«Οι αγρότες στην Αργολίδα ποτίζουν με θαλασσινό νερό»

Οι αγρότες στης Αργολίδας ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με θαλασσινό νερό καταγγέλλει ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του από ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η αλατότητα του νερού του Αναβάλλου, βρίσκεται πάνω 3000 ppm, κάτι που σημαίνει, ότι, οι αγρότες ποτίζουν με θαλασσινό νερό, με ότι αυτό συνεπάγεται (οι καλλιέργειες θα βγουν εκτός παραγωγής σε 2 – 3 χρόνια).

”Μιλάμε για την πλήρη εγκατάλειψη του Αργολικού κάμπου ”, λέει η ανακοίνωση του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου της Αργολίδας.

Και συνεχίζει ως εξής: “Την ίδια ώρα, όσοι συνάδελφοι  ποτίζουν με ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρατηρείται  μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμη να έχουμε φτάσει στις υψηλές ανάγκες για νερό λόγω καλοκαιριού!

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια διπλασίασε  προκλητικά την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, καθώς και αύξησε το ετήσιο πάγιο. Και όλο αυτό χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ (…).

Ο σύλλογος, καταθέτει και τα αιτήματά του:

Άμεση  ποιοτική αναβάθμιση του νερού της Πηγής Αναβάλλου. Να γίνει όσο χρειαστεί,  προσωρινή σύνδεση του δικτύου του Αναβάλλου με τις πηγές της Λέρνης που χύνεται στην θάλασσα.

* Κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων.

* Υλοποίηση έργων κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Αντλιοστασίων του Αναβάλλου.

* Έργα συντήρησης της διώρυγας του Αναβάλλου, αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, λόγω και των θεομηνιών των προηγούμενων ετών. Ήδη υπάρχει απώλεια νερού στο δίκτυο που φτάνει στο 30%.

* Μείωση τιμής ρεύματος, με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΦΠΑ.

* Κούρεμα χρεών των ΤΟΕΒ, στο ύψος εκείνο που να εξασφαλίζει διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ.) των παραγωγών – μελών του ΤΟΕΒ και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τον ΤΟΕΒ, σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, με βάση εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ)".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις