"Ξεχάστε την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων αλλιώς ξεχάστε… τις επιδοτήσεις!"
"Ξεχάστε την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων αλλιώς ξεχάστε… τις επιδοτήσεις!"

"Ξεχάστε αυτά που ξέρατε", αναφέρει εν μέσω πλην σαφώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ως προς τους όρους της "αιρεσιμότητας" που σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου, πήραν ΦΕΚ και στον τρίτο όρο αναφέρουν την απαγόρευση της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων, εκτός και αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας.

Ο πρώτος όρος που μπαίνει, είναι, η διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων σε επίπεδο χώρας, σε ένα ποσοστό που σε σχέση με τις γεωργικές εκτάσεις δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 5% ως προς την αναλογία του 2018. Το ερώτημα είναι βέβαια, τι θα γίνει όταν θα καταργηθεί σε λίγα χρόνια η περίφημη "τεχνητή λύση" και θα πρέπει η Κρήτη να δικαιολογεί βοσκοτόπια μόνο εντός των ορίων της περιφέρειας της!

Αναλυτικότερα, η αιρεσιμότητα είναι οι όροι που αφορούν στις υποχρεώσεις που έχουν και οφείλουν να τηρούν οι αγρότες για τη λήψη του φετινού τσεκ.

Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρίτος όρος, που είναι η απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας. Θα μπορεί λέει ο αγρότης, τα υπολείμματα του, αν δεν τα ενσωματώνει στο έδαφος ή αν δεν τα δίνει στα ζώα για βόσκηση, να τα κόβει και να τα αφήνει στο χωράφι!

"Ό,τι ξέραμε να το ξεχάσουμε"... Μάλλον αυτό μπορεί να πει κανείς ως πρώτο και κυρίαρχος συμπέρασμα, διαβάζοντας τους όρους της "αιρεσιμότητας" που πλέον "πήραν" ΦΕΚ και αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στξη χώρα μας. Πόσο όμως έτοιμοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, για να εφαρμόσουν αυτούς τους όρους;

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ, οι υποχρεώσεις συνοψίζονται στις εξής ενότητες:

- «Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμων βοσκοτόπων σε σχέση με την γεωργική έκταση»:

Οι γεωργοί που διαχειρίζονται μόνιμους βοσκοτόπους, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 10 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 519/135068/05.05.2023 (Β’ 3071) υπουργικής απόφασης, οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διατηρείται η αναλογία των εκτάσεων των βοσκοτόπων προς τις συνολικές γεωργικές εκτάσεις της χώρας. Η αναλογία εκτάσεων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις δεν πρέπει να μειωθεί περισσότερο από 5% σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με την αναλογία του 2018.

-«Προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων» ισχύουν τα ακόλουθα κατά περίπτωση: Υγρότοποι όλης της χώρας: Απαγορεύεται η καλλιέργεια στις όχθες των υδάτινων όγκων των υγροτόπων, καθώς και στα εδάφη που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των υδάτων σε υδάτινους αποδέκτες, κυρίως λίμνες, σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας. Απαγορεύεται η απομάκρυνση της παρόχθιας φυσικής βλάστησης.

-«Απαγόρευση της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, εκτός αν γίνεται για λόγους φυτοπροστασίας»: Απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιά, κ.ά.). Ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, επιλέγεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα των αρόσιμων καλλιεργειών: i. ενσωμάτωση στο έδαφος ii. βόσκηση iii. διατήρηση ή κοπή των υπολειμμάτων και παραμονή τους στο χωράφι.

-«Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορεμάτων»:

α. Οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα, οργανικά και ανόργανα, καθώς και φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια ζώνη πέρα της όχθης υδάτινων όγκων των υγροτόπων, ποταμών, υδατορεμάτων, λιμνών, διωρύγων, τάφρων και καναλιών άρδευσης ή στράγγισης. Το ελάχιστο πλάτος αυτής της ζώνης ανάσχεσης είναι τρία  μέτρα.

β. Σε αγροτεμάχια με κλίση εδάφους μεγαλύτερη του 8%, οι γεωργοί απαγορεύεται να εφαρμόζουν λιπάσματα σε μια ζώνη ελάχιστου πλάτους έξι  μέτρων κατά μήκος των παραπάνω επιφανειακών υδάτινων σωμάτων.

-«Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την κλίση του εδάφους», οι γεωργοί, ανάλογα με την κατάσταση των αγροτεμαχίων, υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα:

α. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.

β. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω ή εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες, αναχώματα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής.

γ. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους.

δ. Η άρδευση δεν επιτρέπεται να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλυσης. ε. Να μην καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.

-«Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες», προς αποφυγή της διάβρωσης και για τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών οι γεωργοί υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα: α. Στα αγροτεμάχια με αρόσιμες καλλιέργειες να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστους έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Ωστόσο, εφόσον απαιτείται να γίνει προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή καλλιέργεια, ο παραγωγός δύναται να διακόψει την εδαφοκάλυψη πριν τη λήξη του ως άνω διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το χρονικό διάστημα έως την εαρινή σπορά, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις εβδομάδες. Η κάλυψη του εδάφους, στην περίπτωση που δεν υπάρχει καλλιέργεια, επιτυγχάνεται με φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.

β. Στα αγροτεμάχια μονίμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 10% να υπάρχει φυτική κάλυψη κατ’ ελάχιστο την περίοδο από τις 15/11 εκάστου έτους έως και τις 05/03 του επόμενου έτους. Η κάλυψη του εδάφους μπορεί να γίνεται με συγκαλλιέργεια, φυτικά υπολείμματα ή/και με αυτοφυή βλάστηση ή/και με την εφαρμογή άλλης πρακτικής ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή προστασίας του εδάφους κατά την προαναφερθείσα ευαίσθητη περίοδο.

-«Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη εκτός από καλλιέργειες που καλλιεργούνται κάτω από το νερό», με στόχο την αειφορική διαχείριση των εδαφών των αρόσιμων καλλιεργειών, εκτός των ορυζώνων, και στις εκμεταλλεύσεις με αροτραίες καλλιέργειες άνω των 10 εκταρίων. Για το έτος υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1317 της Επιτροπής, οι δικαιούχοι δύνανται να μην εφαρμόσουν την υποχρέωση της αμειψισποράς.

-«Ελάχιστο ποσοστό αρόσιμης γης που διατίθεται για μη παραγωγικές εκτάσεις, διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου και απαγόρευση της κοπής φρακτών και δένδρων κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξάρτησης των πτηνών». Για το έτος υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023 σύμφωνα με το άρθρο 1 του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) 2022/1317 της Επιτροπής, οι γεωργοί δύνανται να μην εφαρμόσουν την υποχρέωση του ελάχιστου ποσοστού μη παραγωγικών χαρακτηριστικών και εκτάσεων όσον αφορά τη γη υπό αγρανάπαυση.

Στο μεταξύ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων για την λειτουργία της πλατφόρμας ΟΣΔΕ 2023 που έχει καθυστερήσει υπερβολικά, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχουν ήδη ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία.

 

Πηγή: neakriti

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις