Ισραήλ: Η βιομηχανία επιτραπέζιων σταφυλιών θα σημειώσει μέτρια ανάπτυξη λόγω νέων ποικιλιών

Μέτρια ανάπτυξη αναμένεται να σημειώσει τα επόμενα χρόνια η βιομηχανία επιτραπέζιων σταφυλιών του Ισραήλ, καθώς νέες ποικιλίες μπαίνουν σε πλήρη παραγωγή μετά την πρόσφατη επέκταση των φυτεμένων οπωρώνων. 

Σύμφωνα με τον Eyal Raban, ο οποίος είναι πλέον ανεξάρτητος σύμβουλος επιτραπέζιων σταφυλιών στο Ισραήλ, μερικές από τις ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών IFG θα συγκομιστούν στο Ισραήλ για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν.

Ο ίδιος εργαζόταν μέχρι πρόσφατα για το Υπουργείο Γεωργίας του Ισραήλ στις υπηρεσίες επέκτασης ως υπεύθυνος επέκτασης της αμπελουργίας. «Η συγκομιδή επιτραπέζιων σταφυλιών στο Ισραήλ που είναι περίπου 65.000 τόνοι, θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι νέες φυτεύσεις θα αποδίδουν καρπούς. Μια μεγάλη εταιρεία φύτεψε 300 εκτάρια. Θα αρχίσουν να συγκομίζουν εμπορικά το επόμενο έτος. Αυτό θα επιφέρει αλλαγή στις ποσότητες που διατίθενται στην τοπική αγορά. Η ιδέα είναι ότι αυτά τα νέα εκτάρια θα προμηθεύουν και την τοπική αγορά, δεν προορίζονται για εξαγωγές. Βλέπουμε επίσης την πρώτη συγκομιδή ποικιλιών IFG φέτος, από έναν ιδιώτη καλλιεργητή. Οι ποικιλίες αυτές είναι οι Sweet Globe, Sugar Crisp ως λευκές ποικιλίες. Οι δύο κόκκινες ποικιλίες είναι οι Jack Salute και Sweet Celebration. Όλες καλλιεργούνται συμβατικά. Η φετινή συγκομιδή θα είναι μόνο από μερικά εκτάρια, ενώ του χρόνου η συγκομιδή θα αυξηθεί σε περίπου 100 εκτάρια αυτών των ποικιλιών», εξηγεί ο Raban.

Λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος του Ισραήλ, με το διαθέσιμο νερό να αποτελεί πάντα πρόκληση, η βιομηχανία επιτραπέζιων σταφυλιών έχει δει αργό ρυθμό επέκτασης. Αυτό αλλάζει τώρα σταδιακά με τα μερικές εκατοντάδες εκτάρια που προστίθενται κάθε χρόνο. Τα νέα εκτάρια θα οδηγήσουν σε συγκομιδή πάνω από 70.000 τόνους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις