Οι επιστήμονες υπερασπίζονται το νομοσχέδιο της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της φύσης

Οι ισχυρισμοί των κεντροδεξιών νομοθετών ότι το εμβληματικό νομοσχέδιο της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης θα βλάψει τους αγρότες και θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, ανέφεραν περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες την Τρίτη, σε ανοιχτή επιστολή υπερασπίζοντας την πρόταση.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ζήτησε να απορριφθεί το νομοσχέδιο της ΕΕ, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιβαλλόντων στο 20% της γης και της θάλασσας της Ευρώπης έως το 2030.

Η επιστολή των επιστημόνων δεν ανέφερε το ΕΛΚ, αλλά απάντησε σε ισχυρισμούς που έκανε δημόσια η ομάδα σχετικά με το νόμο, συμπεριλαμβανομένου ότι θα μειώσει την παραγωγή τροφίμων στην Ευρώπη και θα απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί όχι μόνο στερούνται επιστημονικών αποδεικτικών στοιχείων, αλλά ακόμη και τα αντικρούουν», ανέφερε η επιστολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς οι 3.339 υπογράφοντες είναι ως επί το πλείστον περιβαλλοντικοί επιστήμονες, που εκπροσωπούν ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, του Ντελφτ, του Ελσίνκι, της Οξφόρδης και της Ζυρίχης.

Οι επιστήμονες είπαν ότι οι μεγαλύτερες απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια ήταν η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση της φύσης. Χρειαζόταν δράση για την αποκατάσταση της φύσης και τον περιορισμό της χρήσης γεωργικών χημικών για τη διατήρηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Η επισιτιστική ασφάλεια καθοδηγείται επίσης από παράγοντες όπως η σπατάλη τροφίμων και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά και θρεπτικά τρόφιμα, ανέφερε η επιστολή.

Η επιστολή ανέφερε πολλές επιστημονικές αξιολογήσεις, μεταξύ άλλων από τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Μόλις οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν πολύ σίγουρα βήματα στον κόσμο της παραπληροφόρησης και βασικά σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε fake news, τότε οι επιστήμονες έχουν την εξουσία να πουν σταμάτα», είπε ο Guy Pe'er, ο οποίος ηγήθηκε της επιστολής και είναι επιστήμονας στο Κέντρο της Γερμανίας. Ολοκληρωμένη Έρευνα Βιοποικιλότητας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz.

Σε απάντηση στην επιστολή, η νομοθέτης του ΕΛΚ Κριστίν Σνάιντερ είπε ότι η ομάδα υποστήριξε την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, αλλά είχε συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του νόμου για τη φύση.

"Υπάρχουν μελέτες και αναλύσεις που δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι η πρόταση της Επιτροπής θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τροφίμων", δήλωσε ο Schneider.

Ζητήθηκε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του ΕΛΚ, ένας εκπρόσωπος της ομάδας παρέδωσε μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό EuroChoices.

Αυτή η μελέτη ανέφερε ότι η μείωση της χρήσης γης και φυτοφαρμάκων θα περιόριζε τη γεωργική παραγωγή, αλλά τόνισε ότι η εξέταση αυτής της τάσης από μόνη της απέτυχε να εξηγήσει την επίδραση της μείωσης της βιοποικιλότητας στην παραγωγή τροφίμων ή πώς η πρόληψη της απώλειας της φύσης μπορεί να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή.

Το νομοσχέδιο για τη φύση οδεύει προς δύο σφιχτές ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρώτη την Πέμπτη, και πρέπει επίσης να κερδίσει την έγκριση από τις χώρες της ΕΕ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις