Συμφωνία Yara Clean Ammonia – Cepsa για σύνδεση Νότιας και Βόρειας Ευρώπης με καθαρό υδρογόνο

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν σε μια στρατηγική συνεργασία για τη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου «διαδρόμου» μεταφοράς καθαρού υδρογόνου μεταξύ των λιμένων Αλχεθίρας της Ισπανίας και του Ρότερνταμ στην Ολλανδία για την απεξάρτηση από τον άνθρακα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των θαλάσσιων μεταφορών.

Η σύμπραξη προβλέπει ότι η Yara Clean Ammonia (YCA) θα προμηθεύει την Cepsa με ποσότητες καθαρής αμμωνίας, γεγονός που θα επιτρέψει στην ενεργειακή εταιρεία να αποκτήσει προβάδισμα στη δημιουργία του διαδρόμου καθαρού υδρογόνου και να ηγηθεί της πρωτοβουλίας για την εξυπηρέτηση βιομηχανικών και ναυτιλιακών πελατών στο Ρότερνταμ και την Κεντρική Ευρώπη.

«Η Yara Clean Ammonia και η Cepsa έχουν σφυρηλατήσει μια πρωτοποριακή συνεργασία για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης και ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού για τον μετασχηματισμό της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.
Η σύμπραξη αυτή θα θέσει στέρεα θεμέλια για τις βιομηχανικές προσπάθειες εξασφάλισης καθαρής αμμωνίας και υδρογόνου για διάφορες μεταγενέστερες εφαρμογές στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα τους στόχους του καθαρού μετασχηματισμού. Είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε σε αυτή τη συνεργατική πρωτοβουλία», δήλωσε ο Magnus Krogh Ankarstrand, Πρόεδρος της Yara Clean Ammonia. 

Αξιόπιστη και ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού για τον μετασχηματισμό της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη

Η συμμαχία με την Yara Clean Ammonia θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ασφαλούς, ανθεκτικής και οικονομικά αποδοτικής αλυσίδας εφοδιασμού για την παράδοση καθαρής αμμωνίας στους βιομηχανικούς και ναυτιλιακούς πελάτες της Cepsa στο Ρότερνταμ και την Κεντρική Ευρώπη. 

Η σύμπραξη ανοίγει επίσης το δρόμο για την Cepsa να παραδώσει τα φορτία υδρογόνου στους πελάτες της, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια βάση εφοδιασμού και το υλικοτεχνικό αποτύπωμα της Yara Clean Ammonia. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στην ενεργειακή εταιρεία να ξεκινήσει την εμπορία καθαρού υδρογόνου και καθαρής αμμωνίας σε βιομηχανικούς και ναυτιλιακούς πελάτες στο Ρότερνταμ και την Κεντρική Ευρώπη.

«Το πράσινο υδρογόνο και τα παράγωγά του αποτελούν την ταχύτερη, πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική λύση για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στις βαριές μεταφορές και τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν σήμερα δίνουν στο έργο μας κρίσιμη πρόσβαση σε αγορές, πελάτες και υποδομές διανομής: τρία βασικά στοιχεία για να ξεκλειδώσουμε το δυναμικό του υδρογόνου. Πρόκειται για σημαντικά νέα για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και βιομηχανίας από τον άνθρακα και για τον πλανήτη», δήλωσε ο Maarten Wetselaar, Διευθύνων Σύμβουλος της Cepsa.

Η YCA και η Cepsa θα συνεργαστούν συνολικά για την ανάπτυξη μιας ισχυρής αλυσίδας εφοδιασμού για την υλοποίηση του διαδρόμου καθαρού υδρογόνου. Η Cepsa θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο πράσινης αμμωνίας στο ενεργειακό της πάρκο στο San Roque του Cádiz, κοντά στο λιμάνι του Algeciras, με ετήσια παραγωγική ικανότητα έως 750.000 τόνους.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις