Με την παράδοση δωρεάν λιπασμάτων στη Νιγηρία, η Μόσχα επαναβαθμονομεί την αφρικανική στρατηγική της
Με την παράδοση δωρεάν λιπασμάτων στη Νιγηρία, η Μόσχα επαναβαθμονομεί την αφρικανική στρατηγική της

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι οι παραδόσεις υπόκεινται σε εκκωφαντικό χειροκρότημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας διακοινοβουλευτικής διάσκεψης Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε αυτό το βασικό περιεχόμενο της ομιλίας του κατά το τελευταίο του ταξίδι στη Νότια Αφρική μέσω της Κένυας στο Μπουρούντι και τη Μοζαμβίκη στη νότια Αφρική. Το Μαλάουι και η Κένυα έχουν λάβει τις αποστολές τους. Η Μόσχα σκοπεύει να παραδώσει ένα φορτίο ρωσικών λιπασμάτων στη Νιγηρία δωρεάν στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουρούντι.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ήμασταν έτοιμοι να παραδώσουμε 300.000 τόνους λιπασμάτων μας, που κατασχέθηκαν παράνομα στα λιμάνια της ΕΕ, στις αφρικανικές χώρες δωρεάν. Σε πλήρη συμφωνία με τις αποικιακές πρακτικές και συνήθειες, η ηγεσία της ΕΕ εμπόδισε αυτήν την πρωτοβουλία. Μας πήρε 6 μήνες για να πάρουμε, τουλάχιστον, την πρώτη αποστολή 20.000 τόνων στο Μαλάουι και μόλις πρόσφατα παραδόθηκε στην Κένυα άλλη μια αποστολή παρόμοιας ποσότητας λιπάσματος. Το ίδιο φορτίο έχει προγραμματιστεί να πάει στη Νιγηρία σύντομα», τόνισε στην ομιλία του στην Μπουζουμπούρα, πρωτεύουσα του Μπουρούντι.

Σε μια δήλωση, η ρωσική εταιρεία που ονομάζεται Uralchem-Uralkali ήταν η πηγή του δώρου από τη Ρωσία με τη διευκόλυνση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (WFP). Ο Όμιλος Uralchem-Uralkali ανήκει στον Ντμίτρι Μαζεπίν, ο οποίος είναι στενός έμπιστος του Πούτιν. Είναι υπό κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αλλά όλα αυτά έρχονται με το κόστος των τεράστιων προσπαθειών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για να «ξεπεραστεί η ανοιχτά ρωσοφοβική θέση των μελών της ΕΕ που αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, εάν τέτοια βοήθεια παρέχεται από τη ρωσική πλευρά».

Χωρίς να μασάει τα λόγια, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια της Μόσχας είχε σκοπό να μετριάσει τη φτώχεια και να στηρίξει τις άπορες αφρικανικές χώρες υπό το πρίσμα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση που ανέβασαν τις τιμές των εμπορευμάτων. Οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται επίσης καθώς η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει διαταράξει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν πει σε εκθέσεις πολιτικής ότι οι Αφρικανοί ηγέτες μάλλον προσβλέπουν στη διερεύνηση τρόπων για αποτελεσματική εξωτερική συνεργασία που θα υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των αναξιοποίητων πόρων, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας προσθέτοντας αξία μέσω της εκβιομηχάνισης. Ως εκ τούτου, απαιτούνται μακροπρόθεσμες πολιτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των βιώσιμων εξελίξεων στην ήπειρο.

Πολύ πρόσφατα ο George Nyongesa, Ανώτερος Συνεργάτης στο Africa Policy Institute στο Ναϊρόμπι της Κένυας, και καθηγητής και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, παρατήρησε ότι οι αναποτελεσματικές πολιτικές στρατηγικές και οι προκλήσεις της Ρωσίας στην εφαρμογή των στόχων πολιτικής της είναι αισθητές σε πολλές αφρικανικές χώρες. Η ισχυρότερη πτυχή των σχέσεων της Ρωσίας με την Αφρική θα πρέπει να είναι οι ισχυρές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και η οικονομική συνεργασία.

Οι καθηγητές Irina O. Abramova και Leonid L. Fituni, Ινστιτούτο Αφρικανικών Σπουδών, συνέγραψαν μια έκθεση πέρυσι. Η έκθεση ανέφερε, εν μέρει, ότι Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «την Αφρική ως την πιο καθυστερημένη και προβληματική περιοχή του κόσμου στη ρωσική κοινή γνώμη», ενώ δυτικοί και Ευρωπαίοι ειδικοί αναφέρθηκαν στην «Αφρική η ήπειρος του 21ου αιώνα: αποδίδοντας αυτό στη σταθερή ανάπτυξη τα ποσοστά της αφρικανικής οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια και οι κολοσσιαίοι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό της αφρικανικής περιοχής».

Η έκθεση αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι αφρικανικές χώρες θεωρούν τη Ρωσία ως αξιόπιστο οικονομικό εταίρο και είναι απαραίτητο να αλληλεπιδρούν με αφρικανικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε αμοιβαία επωφελή βάση. Από αυτή την άποψη, οι ρωσικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να υποστηρίζονται με πραγματικά βήματα και να μην περιορίζονται σε προφορικές δηλώσεις για την «επιστροφή της Ρωσίας στην Αφρική», ειδικά μετά τη συγκέντρωση στο Σότσι, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πολύ συμβολική.

Παραδόξως, η Ρωσία συνεχίζει να προπαγανδίζει ευρέως ότι η Αφρική είναι φτωχή στο κοινό της και περαιτέρω ισχυρίζεται ότι βοηθά στην άμβλυνση της άθλιας φτώχειας. «Σήμερα, για παράδειγμα, η Νιγηρία προσφέρει στη Ρωσία το πλεονέκτημα αυτού του φθηνού και ισχυρού εργατικού δυναμικού. Δεδομένης της πρόσφατης εμπειρίας της Ρωσίας από κυρώσεις από την Αμερική και τους δυτικούς συμμάχους της, ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας με την Αφρική μέσω επενδύσεων έχει καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο αλλά και επιβεβλημένο», όπως υποστήριξε ο καθηγητής Shehu Abdullai Yibaikwal, Έκτακτης και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. της Νιγηρίας με ταυτόχρονη διαπίστευση στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

Στην ακαδημαϊκή του διάλεξη στη Διπλωματική Ακαδημία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Νιγηριανός πρεσβευτής και ένας ακαδημαϊκός καθηγητής έδωσαν κατηγορηματικά έμφαση στο γεγονός ότι «ίσως ένας από τους τομείς όπου αυτό το μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να αξιοποιηθεί συμβιωτικά είναι ο τομέας της γεωργίας και η αλυσίδα αξίας του ως αποτέλεσμα της απότομης ανόδου στη μεγάλη αφρικανική αγορά και της προβλεπόμενης βεβαιότητας τεράστιων αποδόσεων των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα».

Για προφανείς λόγους, ο κόσμος αλλάζει και οι εξωτερικοί παίκτες υιοθετούν επίσης στρατηγικά μοντέλα για να συνεργαστούν με την Αφρική. Σε κάθε περίπτωση, η Αφρική έχει την ευκαιρία να κερδίσει από τις «χωρίς κόστος παραδόσεις» ό,τι κι αν είναι από τη Ρωσία. Αυτό είναι πρακτικά μόνο βραχυπρόθεσμα και ενισχύει την τάση για εξάρτηση από τις εισαγωγές. Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, η Ρωσία έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους για δύο δεκαετίες μετά τη σοβιετική κατάρρευση και κατά συνέπεια υστερεί στην (επαν)εμπλέκωση με την ήπειρο. Η πραγματικότητα είναι ότι οι Αφρικανοί ηγέτες επιλέγουν αναπτυξιακούς εταίρους με κεφάλαια για να επενδύσουν στην οικονομία.

Ίσως, το καλύτερο είναι να σφυρηλατηθεί η αμοιβαία συνεργασία με την τοπική βιομηχανία λιπασμάτων στη Νιγηρία. Ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Αφρικής Aliko Dangote άνοιξε το μεγαλύτερο εργοστάσιο λιπασμάτων της ηπείρου τον Μάρτιο του 2022. Το εργοστάσιο λιπασμάτων βρίσκεται σε 500 εκτάρια (1.235 στρέμματα) γης στα περίχωρα του Λάγος. Έχει ικανότητα παραγωγής 3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως, καθιστώντας το το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο. Το εργοστάσιο λιπασμάτων αμμωνίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανατέθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Νιγηρίας Muhammadu Buhari στο Λάγος.

Η νιγηριανή κυβέρνηση προώθησε τη χρήση ανόργανων λιπασμάτων, αλλά αυτό έχει αλλάξει. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτό το φυτό», είπε ο Dangote πέρυσι. «Έρχεται την κατάλληλη στιγμή με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ελέγχουν σημαντικές ποσότητες γεωργικών εισροών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολλές αφρικανικές χώρες. Η εξαγωγική αγορά είναι αγορά πωλητή».

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γκόντγουιν Εμφιέλε είπε ότι η μείωση των εισαγωγών λιπασμάτων ήταν βασικός πυλώνας στην ατζέντα διαφοροποίησης του Μπουχάρι, οδηγώντας τη χώρα από τον καθαρό εισαγωγέα του εμπορεύματος σε αυτάρκεια. «Πράγματι, τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από 35 εκατομμύρια σάκοι μικτών λιπασμάτων έχουν παραχθεί στη Νιγηρία. Κατά συνέπεια, ο λογαριασμός των εισαγωγών μας για τα λιπάσματα όχι μόνο μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρακολουθούμε επίσης αυξανόμενες επενδύσεις στη βιομηχανία λιπασμάτων, όπως αυτή που παραγγέλθηκε σήμερα από τον Όμιλο Dangote», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στα εγκαίνια του εργοστασίου.

Ο κυβερνήτης Godwin Emefiele ανέφερε με ακρίβεια ότι το νεοϊδρυθέν εργοστάσιο εξακολουθεί να δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες στον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της αποθήκευσης, των μεταφορών και της εφοδιαστικής. Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικό πλούτο, θα μειώσει τη φτώχεια και θα βοηθήσει στη διασφάλιση του μέλλοντος. Ο Όμιλος Dangote είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη Νιγηρία μετά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιοδικό World Fertilizer, η Dangote σχεδιάζει εξαγωγές από το εργοστάσιο στη Βραζιλία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για τις εισαγωγές λιπασμάτων. Οι αποστολές θα πάνε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και το Μεξικό και το εργοστάσιο θα προμηθεύει όλες τις μεγάλες αγορές στην υποσαχάρια Αφρική.

Τα πολλά πρόσωπα της ρωσικής διπλωματίας παίζουν τα χείλη σε συνδυασμό με τη θεωρητική ρητορική σε όλη την Αφρική. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πρέπει να απομακρυνθεί, τουλάχιστον λίγο, από τις κρατοκεντρικές προσεγγίσεις της διπλωματίας και να εμπλέξει τους ιδιωτικούς τομείς που αποτελούν κινητήριους μοχλούς της οικονομικής ανάπτυξης και της αναμενόμενης ανάπτυξης. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να έχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση, ειδικά σε ζητήματα που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη στην Αφρική.

Με την παράδοση δωρεάν λιπασμάτων στη Νιγηρία, η Μόσχα απλώς αναβαθμίζει τη στρατηγική της για την Αφρική. Η Νιγηρία δεν χρειάζεται οπωσδήποτε δωρεάν λίπασμα από τη Ρωσία. Εκτιμά μάλλον τη συμμετοχή της Ρωσίας σε εταιρικά έργα όπως το Ajeokuta Steel Plant που βρίσκεται στην Ajeokuta, στην πολιτεία Kogi. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Νιγηρία κατέχει ηγετική θέση στην Αφρική ως ενεργειακή δύναμη και στην χρηματοπιστωτική αγορά. Με τον πληθυσμό της που υπολογίζεται στους 220 (2023), η οικονομία της Νιγηρίας είναι η μεγαλύτερη στην Αφρική και η 31η μεγαλύτερη στον κόσμο ως προς το ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Πηγή: moderndiplomacy.eu

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις