Ισπανία: Εγκαινιάστηκε «πράσινο» εργοστάσιο υδρογόνου

Τα εγκαίνια του «πράσινου» εργοστασίου στο Puertollano πραγματοποίησε ο Ολλανδός Βασιλιάς, Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα που λειτουργεί σήμερα στον κόσμο.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρο της Iberdrola, Ignacio Galán εξήγησε ότι το εργοστάσιο αντιπροσωπεύει την έναρξη ενός μεγάλου σχεδίου άνω των 2 δισ. ευρώ για την αντικατάσταση του εισαγόμενου αερίου με «πράσινο» υδρογόνο στην παραγωγή αμμωνίας για λιπάσματα.

Πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις της εταιρείας σε «όλες τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και στην αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας» με έργα όπως αυτό, «το αποτέλεσμα της φιλοσοφίας της Iberdrola για υποστήριξη της επανεκβιομηχάνισης της χώρας».

Αυτή η εγκατάσταση θα μπορούσε να καταστήσει την Ισπανία σημείο αναφοράς για την παραγωγή και την ανάπτυξη αυτού του νέου ενεργειακού φορέα, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές τομέων που είναι δύσκολο να ηλεκτροδοτηθούν, όπως τα λιπάσματα, η βιομηχανία υψηλών θερμοκρασιών και οι βαριές μεταφορές.

Με συνολική επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις «πράσινες» εγκαταστάσεις υδρογόνου όσο και έναν αποκλειστικό φωτοβολταϊκό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, το εργοστάσιο του Puertollano θα μπορεί να παράγει έως και 3.000 τόνους «πράσινου» υδρογόνου ετησίως και να αποφύγει την εκπομπή 78.000 τόνων CO2 ανά έτος.

Το εργοστάσιο του Puertollano θα μπορεί να παράγει 100% «πράσινο» υδρογόνο μέσω ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα ηλεκτρόλυσης στον κόσμο. Το έργο θα έχει μηδενικές εκπομπές CO2 χάρη στη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας από έναν καινοτόμο ηλιακό φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 100 MW που είναι ενσωματωμένος στην εγκατάσταση.

Αυτό το εργοστάσιο - το πρώτο του είδους της εταιρείας στην Ισπανία - διαθέτει πίνακες διπλής όψης και σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου με χωρητικότητα αποθήκευσης 20 MWh. Οι διπρόσωπες μονάδες του επιτρέπουν μεγαλύτερη παραγωγή, καθώς έχουν δύο φωτοευαίσθητες επιφάνειες. Έτσι θα έχει ετήσια παραγωγή περίπου 156.000 MWh.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις