Ανάπτυξη της Αναγεννητικής Γεωργίας στην Ελλάδα

Για την καταπολέμηση των εστιών δασικών πυρκαγιών, οι Έλληνες αγρότες και τα προγράμματα προσέγγισης εργάζονται για να αποδείξουν ότι οι αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές προσφέρουν λύση βελτιώνοντας την υγεία του εδάφους και αυξάνοντας την κατακράτηση νερού.

Το 2021 οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έκαψαν πέντε φορές περισσότερη γη από τον ετήσιο μέσο όρο μεταξύ 2008 και 2020, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Δασών . Ενώ οι εκτιμήσεις για τις αναγεννητικές πρακτικές ποικίλλουν, μόνο το 10 τοις εκατό της ελληνικής γεωργικής γης χρησιμοποιεί βιολογικές πρακτικές, σύμφωνα με στοιχεία της EuroStat.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Soil and Tillage Research , τα αγροτεμάχια που χρησιμοποιούσαν αναγεννητικές τεχνικές, όπως η μη άροση, είχαν «σημαντικά υψηλότερη κατακράτηση νερού» σε σύγκριση με τα συμβατικά αγροτεμάχια. Και μια μελέτη στο Agroecosystem Diversity διαπιστώνει ότι μια άλλη πρακτική, η καλλιέργειες, έχει τη δυνατότητα να μειώσει την εξάτμιση και την απορροή του νερού, ενώ βελτιώνει την ικανότητα αποθήκευσης νερού στο έδαφος.

Αναγνωρίζοντας τα οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας, η ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία Southern Lights που υποστηρίζει βοηθά τους παραγωγούς τροφίμων που ενδιαφέρονται να μεταβούν σε αυτές τις πιο βιώσιμες πρακτικές. Ξεκίνησαν το Πρόγραμμα Υποστήριξης Αναγεννητικής Γεωργίας το 2021 σε μια εποχή που «η μυρωδιά της φωτιάς ήταν στον αέρα», λέει στο Food Tank η Sheila Darmos, Ιδρύτρια της Southern Lights.

Το Southern Light προσφέρει μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων σε έξι πιλοτικές φάρμες μέσω του Προγράμματος Υποστήριξής τους. Σε συντονισμό με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων , η Southern Lights θα μοιραστεί τα ευρήματά της με άλλους Έλληνες αγρότες για την επέκταση της αναγεννητικής γεωργίας σε εθνικό επίπεδο.

«Μερικοί από τους στόχους μιας αναγεννητικής γεωργίας είναι να αυξηθεί η ικανότητα αποθήκευσης νερού και να δημιουργηθεί ένα μικροκλίμα στο αγρόκτημα που προκαλεί μειωμένη διακύμανση στη θερμοκρασία και την υγρασία, ενώ χρησιμοποιούνται φράκτες για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στον άνεμο», λέει ο Darmos στο Food Tank.

Το Southern Lights προωθεί την ανθεκτικότητα στις πυρκαγιές μέσω αναγεννητικών πρακτικών που κρατούν το νερό στο έδαφος, όπως άφθονες καλλιέργειες κάλυψης και πυρίμαχη περίφραξη κατά μήκος των γραμμών ιδιοκτησίας.

Στο Market Garden Pilot Farm , οι παραδοσιακές μονοκαλλιέργειες αμυγδαλιάς συνενώθηκαν με πεκάν, σαμπούκους και λεύκες για να ενισχύσουν την κατακράτηση νερού και να προσφέρουν περισσότερη βλάστηση για πρόσθετα προϊόντα, ξυλεία, οργανική ύλη και συνολική κατακράτηση νερού. Εν τω μεταξύ, στην Πιλοτική Φάρμα Ροδιάς , οι υπάρχουσες δεντροστοιχίες εμφυτεύθηκαν με συκιές και ευκάλυπτους, μεταξύ άλλων καλλιεργειών, για παρόμοιους λόγους.

Το έργο ξεκίνησε με έξι πιλοτικές τοποθεσίες σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα για να αντιπροσωπεύουν υψηλής κατανάλωσης και αντιπροσωπευτικά ελληνικά τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν αμύγδαλα, δημητριακά, σταφύλια, ελιές και ρόδια. Στο μέλλον, σχεδιάζουν να επεκταθούν σε περισσότερες καλλιέργειες και τοποθεσίες για να ενθαρρύνουν την εκπαίδευση μεταξύ ομοτίμων για αγρότες και δημόσιους αξιωματούχους.

«Ένας αγρότης που μεταβαίνει σε ένα μοντέλο καλλιέργειας όπου ο στόχος του ξεπερνά κατά πολύ την καλλιέργεια μιας καλλιέργειας για οικονομική απόδοση», λέει ο Darmos στο Food Tank. «Πρέπει να βρει κανείς τα κανάλια πώλησης που θα ενθαρρύνουν, θα στηρίξουν και θα πληρώσουν για αυτήν την υπηρεσία οικοσυστήματος που παρέχει ο αγρότης μέσω της γεωργικής του δραστηριότητας».

Και το Livada Natural Farm , που λειτουργεί στην Άνδρο, ένα νησί της αλυσίδας των Κυκλάδων, ακριβώς νοτιοανατολικά της ηπειρωτικής χώρας στο Αιγαίο Πέλαγος, προσφέρει ένα άλλο παράδειγμα επιτυχίας που βασίζεται στην αναγεννητική γεωργία. Ο Αλέξανδρος Κωστής, συνιδιοκτήτης της Λιβάδας, επέστρεψε στην Άνδρο μετά από χρόνια σπουδών permaculture και τη σχέση μεταξύ οικολογικών διεργασιών και γεωργίας.

Η φάρμα έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση για την υποστήριξη της φάρμας από το Ινστιτούτο Market Gardner. Η επιτυχία τους όμως έχει αυξηθεί και μέσα από ισχυρές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. «Με αυτήν την επαγγελματική δέσμευση που φέρνει κοινωνική δέσμευση, χτίζουμε εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», λέει ο Κωστής στο Food Tank.

Ο Κωστής μελέτησε διάφορα θέματα στην Αθήνα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη αυτής της φάρμας. Μερικοί από τους τομείς σπουδών του περιλαμβάνουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική περμακουλτούρα και τη συμμετοχική ηγεσία. Σε γη που παραδοσιακά μοιάζει με πηλό, η ενασχόληση με πρακτικές όπως η μη άροση ήταν κάτι που άλλαξε το παιχνίδι για τη Λιβάδα. «Είμαστε σε θέση να μιμούμε τη φύση σε αυτό το ετήσιο σύστημα».

Αν και οι πρακτικές που προωθούνται από τη Livada και το Southern Lights δεν έχουν ακόμη γίνει πιο διαδεδομένες, ο Darmos πιστεύει ότι οι νέοι αγρότες συνειδητοποιούν γρήγορα τα οφέλη της αναγεννητικής γεωργίας.

«Η μεγάλη αλλαγή συμβαίνει όταν συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη και τη δυνατότητά μας να παίξουμε βασικό ρόλο στην αναγέννηση των οικοσυστημάτων μας», λέει ο Darmos στο Food Tank, «αλλά και να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις που είναι αναγεννητικές για τους εμπλεκόμενους ανθρώπους».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις