Ε.Ε.: Κάτω από τον μέσο όρο των 5 τελευταίων ετών οι αποδόσεις στις καλλιέργειες

Τον τελευταίο μήνα οι ασταθείς καιρικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στις προσδοκίες για την απόδοση των καλλιεργειών σε διάφορες περιοχές, όπως αναφέρεται στην έκθεση για την κατάσταση των συγκομιδών που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έκθεση MARS). Η ισχυρότερη αναθεώρηση προς τα κάτω, κατά 4% σε επίπεδο Ε.Ε., αφορούσε το ανοιξιάτικο κριθάρι.

Σε ό,τι αφορά την Ιβηρική χερσόνησο ο καιρός το τελευταίο διάστημα στο μεγαλύτερο μέρος ήταν βροχέρος, ωστόσο ήταν αργά για τις ανοιξιάτικες και χειμερινές καλλιέργειες.

Αντίθετα, οι ηλιόλουστες και ξηρές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής βόρειας και βορειοκεντρικής Ευρώπης οδήγησαν σε ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων υγρασίας επηρεάζοντας αρνητικά το δυναμικό της απόδοσης των χειμερινών, ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών καλλιεργειών.

Η κακοκαιρία που έπληξε την Ιταλία, αλλά και οι έντονες βροχοπτώσεις στην Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία οδήγησαν είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πλυμμήρες, αλλά και έντονη εμφάνιση παρασίτων με αρνητικό αντίκτυπο καλλιέργειες του χειμώνα.

Στην κοιλάδα του Δούναβη στη βόρεια Βουλγαρία και τη νότια Ρουμανία οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν καθυστέρηση στη φύτευση και στην πρόωρη εμφάνιση των καλοκαιρινών καλλιεργειών.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα για τη Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόβλεψη του Ιουνίου δείχνει 5,7 τόνους/εκτάριο για το σιτάρι, 4,76 τόνους/εκτάριο για το κριθάρι και 7,61 τόνους/εκτάριο για το καλαμπόκι

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις