ΗΠΑ: Και δεύτερη εταιρία παραγωγής συνθετικού κρέατος πήρε το «πράσινο φως»

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία από την Καλιφόρνια, Upside Foods, έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την επισήμανση του κοτόπουλου κυτταροκαλλιέργειας. Στην ετικέτα θα αναγράφεται ότι πρόκειται για κρέας κοτόπουλο με την μέθοδο καλλιέργειας κυττάρων. 

Πρόκειται για τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που λαμβάνει αυτή την έγκριση, καθώς στις αρχές Ιουνίου η εταιρεία η Good Meat με έδρα την Καλιφόρνια είχε λάβει την ίδια επισήμανση

Και οι δυο εταιρείες περιμένουν τώρα το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας στις εγκαταστάσεις τους για επιθεώρηση. Το συνθετικό κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο πρέπει να πληροί τα ίδια πρότυπα επισήμανσης με το συμβατικό κρέας. Εφόσον γίνει αυτό, το κρέας θα μπορεί να διατεθεί προς πώληση στην αγορά.

Τι λένε οι κτηνοτρόφοι των ΗΠΑ;

Η ένωση Κτηνοτρόφων του Τέξας (TSCRA) η οποία είναι μια από τις Πολιτείες με τη μεγαλύτερη παραγωγή βοοειδών στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετη στην δημιουργία υποκατάστατων κρέατος. 

Ωστόσο αυτό που ζητούν είναι οι ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά σχετικά με τον τρόπο περιγραφής αυτών των προϊόντων τους πελάτες που θα το αγοράζουν. Θέλουν να ακολουθούνται οι ίδιοι νόμοι αναφορικά με την επισήμανση που ακολουθούν οι κτηνοτρόφοι, και μετά εναπόκειται στον Καταναλωτή να αποφασίσει αν θα διαλέξει το ζωικό ή το συνθετικό κρέας.

Τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι αρμόδια για την αξιολόγηση της Ασφάλειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και εκείνων που προέρχονται από τις νέες τεχνολογίες όπως οι κυτταροκαλλιέργεια και η μηχανική ιστών.

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ζητήσει από την EFSA να αξιολογήσει οποιοδήποτε τρόφιμα που προέρχεται από την καλλιέργεια καλλιεργημένα ζωτικά κύτταρα αλλά έχει αξιολογήσει αρκετά νέα στατικά τρόφιμα που παράγονται με ζύμωση ακριβείας.  
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις