Από την αρχή η διαπραγμάτευση ολλανδικής κυβέρνησης-αγροτών για τη βιωσιμότητα

Η ένωση αγροτών Land-en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) εξέφρασε τη δέσμευσή της για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τη γεωργική βιωσιμότητα, αφότου οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω θεμελιωδών διαφωνιών.

Σύμφωνα με το Euractiv.gr η συμφωνία, η οποία έχει κολλήσει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον γεωργικό τομέα της χώρας πιο βιώσιμο στο μέλλον, καθώς πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αζώτου για να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ.

«Θέλουμε το υπουργικό συμβούλιο να τα καταφέρει!», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια για μια νέα συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών» είναι ένα από τα «σημαντικότερα αιτήματα» της οργάνωσης.

«Μέρος αυτής της αλλαγής του συστήματος είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει νέα πρότυπα κτηνοτροφικών μονάδων, πρότυπα βοσκοτόπων ή άλλους κανονισμούς που θα υποδεικνύουν στους αγρότες για το πόσες αγελάδες μπορούν να διατηρούν ανά τετραγωνικό μέτρο», προστίθεται.

Οι διαμάχες μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου και των οργανώσεων των αγροτών σχετικά με την πρόθεση της πρώτης να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο 2,5 – 3 αγελάδων ανά εκτάριο ήταν από τους κύριους λόγους για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρέθηκαν σε αδιέξοδο την Τετάρτη, αφού η LTO Nederland εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει στους αγρότες μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον τους και να συγκεκριμενοποιήσει τα κίνητρα για τους αγρότες προκειμένου να μεταβούν σε πιο βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (VVD/Renew) και αρκετοί άλλοι υπουργοί συμμετείχαν την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσουν να διασώσουν τη συμφωνία.

Ο LTO διέψευσε επίσης δημοσιεύματα σχετικά με διαφωνίες στο εσωτερικό του οργανισμού.

«Διαπραγματευόμαστε μια γεωργική συμφωνία για να επιτύχουμε μια αξιόπιστη και εφαρμόσιμη μελλοντική προοπτική για τους αγρότες και τους κηπουρούς μας. Το κάνουμε αυτό από κοινού. Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων εντός των οργανώσεων του LTO, μεταξύ των επαρχιών ή μεταξύ διαφορετικών περιοχών και περιφερειών». έγραψε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

«Ζητάμε μόνο ένα πράγμα από το υπουργικό συμβούλιο, και αυτό είναι: να θέσει επί χάρτου εντός μιας εβδομάδας τα κρίσιμα βήματα που υποσχέθηκε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις