Σιτάρι: Ράλι τιμών χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης

Οι τιμές του σιταριού σημειώνουν άνοδο περίπου 2% σήμερα και πάνω από 12% σε διάστημα μιας εβδομάδας. Υπάρχουν δύο κύριες ιστορίες που οδηγούν τις τιμές του σιταριού προς τα πάνω. Η πρώτη είναι το μέλλον της συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιταριού από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η δεύτερη είναι τα στοιχεία για τις συνθήκες καλλιέργειας στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία συνεχίζει να τονίζει ότι μέρος της συμφωνίας που αφορά την επανεκκίνηση του αγωγού αμμωνίας ή την επανασύνδεση μιας από τις ρωσικές τράπεζες στο σύστημα SWIFT δεν έχει εκπληρωθεί και ως εκ τούτου δεν βλέπει κανένα λόγο ή δυνατότητα να παραταθεί πέραν της τρέχουσας προθεσμίας της 18ης Ιουλίου 2023.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρατάσεις της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα ήταν μέχρι στιγμής δίμηνες και η Ρωσία έχει επίσης απειλήσει στο παρελθόν να μην παρατείνει τη συμφωνία. Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία παρατάθηκε κάθε φορά και δεν αποκλείεται η Ρωσία να προσπαθεί τώρα να επιτύχει κάποιες παραχωρήσεις από τη Δύση με τις απειλές της για εγκατάλειψη της συμφωνίας.

Ένας άλλος λόγος πίσω από τις πρόσφατες ανοδικές πιέσεις στις τιμές του σιταριού και άλλων σιτηρών είναι τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Η πρόσφατη ξηρασία στις ΗΠΑ οδήγησε σε επιδείνωση της ποιότητας των καλλιεργειών. Το ποσοστό του ανοιξιάτικου σιταριού σε καλή ή άριστη κατάσταση μειώθηκε από 60 σε 51%. Το ποσοστό του αραβοσίτου σε καλή ή άριστη κατάσταση μειώθηκε από 61 σε 55%, ενώ το ποσοστό της σόγιας μειώθηκε από 59 σε 54%. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Ρωσίας, που είναι επίσης σημαντικός παραγωγός σιταριού, απειλούν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ποιότητας της σοδειάς της επόμενης περιόδου.

Fonte: xStation5

Ρίχνοντας μια ματιά στο διάγραμμα διαστήματος D1 του ΣΙΤΑΡΙΟΥ, μπορούμε να δούμε ότι η τιμή έχει σημειώσει ισχυρά κέρδη πρόσφατα και τώρα διαπραγματεύεται περίπου 24% πάνω από το χαμηλό που είχε επιτευχθεί στο γύρισμα Μαΐου-Ιουνίου 2023.

Η τιμή πλησιάζει σε μια μεσοπρόθεσμη ζώνη αντίστασης στην περιοχή των 720 μονάδων, η οποία έχει δει πολλές αντιδράσεις των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια. Μια διάσπαση πάνω από αυτήν θα διαγράψει ένα υψηλότερο υψηλό - μια πιθανή διάσπαση της ακολουθίας καθοδικής τάσης.

Ωστόσο, η τιμή θα πρέπει να ανέβει πάνω από το 795 για να συμβεί αντιστροφή, σύμφωνα με τη μεθοδολογία Overbalance. Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η μετακύλιση του συμβολαίου σιταριού θα πραγματοποιηθεί αύριο και οι τρέχουσες τιμές της προθεσμιακής αγοράς υποδηλώνουν ότι θα οδηγήσει σε ένα άλμα της τιμής κατά περίπου 14 σεντς ανά μπούσελ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις