Η γεωργία είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα

Η γεωργία είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνον....

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλούς κινδύνους που μπορεί να τραυματίσουν, να ακρωτηριάσουν και, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, να αποδειχθούν θανατηφόροι. Τα ζητήματα του καιρού, των ζώων και των μηχανημάτων είναι μεταξύ πολλών εγγενών παραγόντων της αγροτικής ζωής που θέτουν κινδύνους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH), «Η γεωργία κατατάσσεται μεταξύ των πιο επικίνδυνων βιομηχανιών. Οι αγρότες διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για θανατηφόρους και μη θανατηφόρους τραυματισμούς. και η γεωργία είναι μια από τις λίγες βιομηχανίες στις οποίες τα μέλη της οικογένειας (που συχνά μοιράζονται την εργασία και ζουν στις εγκαταστάσεις) κινδυνεύουν επίσης από θανατηφόρους και μη θανατηφόρους τραυματισμούς».

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί τόσο για τραυματίες όσο και για θανάτους. Τα δεδομένα NIOSH δείχνουν:

Θανατηφόρα

  •     Το 2021, οι εργαζόμενοι στη γεωργία, τη δασοκομία, την αλιεία και τη βιομηχανία κυνηγιού παρουσίασαν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τραυματισμών με 20 θανάτους ανά 100.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 3,6 θανάτων ανά 100.000 εργαζόμενους για όλες τις Η.Π.Α. βιομηχανίες.
  •     Τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ανατροπές τρακτέρ και τροχαία ατυχήματα, ήταν η κύρια αιτία θανάτου για τους αγρότες και τους εργάτες σε αγροκτήματα. Άλλες κύριες αιτίες ήταν η επαφή με αντικείμενα και εξοπλισμός, η βία από άλλα άτομα ή ζώα και οι πτώσεις, τα γλιστρήματα και τα ταξίδια.
  •     Το 2021, σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των θανάτων στον κλάδο της γεωργίας, της δασοκομίας και της εμπορικής αλιείας (AgFF) σημειώθηκαν σε εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.

Τραυματισμοί

  •     Το 2020, 11.880 τραυματισμοί στη γεωργική παραγωγή χρειάστηκαν ημέρες μακριά από την εργασία. Ωστόσο, η ανεπαρκής αναφορά τραυματισμών είναι ευρέως γνωστή σε αυτόν τον κλάδο.
  •     Από το 2014-2015, το 42% όλων των τραυματισμών των μισθωτών καλλιεργητών ταξινομήθηκαν ως διάστρεμμα ή στέλεχος.
  •     Το 2014, περίπου 12.000 νέοι τραυματίστηκαν σε αγροκτήματα. 4.000 από αυτούς τους τραυματισμούς οφείλονταν σε αγροτικές εργασίες.

«Μερικές φορές είναι δύσκολο για τους αγρότες να παραδεχτούν ότι χρειάζονται βοήθεια, ειδικά για υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Πολλοί εργαζόμενοι στη γεωργία δεν πηγαίνουν καν στον γιατρό για σωματικούς τραυματισμούς. Υποστηρίζουν ότι οι δύσκολες εποχές, τα σκαμπανεβάσματα, είναι μόνο μέρος της δουλειάς.

«Η αντιμετώπιση μεταβλητών με τον καιρό, τις βλάβες των μηχανημάτων και τα εργατικά ζητήματα είναι μέρος της δουλειάς. Αλλά το να είσαι αγρότης δεν σε κάνει υπεράνθρωπο ή υπεργυναίκα. Μερικές φορές χρειάζεσαι βοήθεια».

Oι τραυματισμοί που σχετίζονται με τις ανατροπές τρακτέρ είναι μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων για τους εργαζόμενους στη γεωργία, αλλά και ένας από τους πιο εύκολους να αποφευχθούν.

«Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των θανάτων από τρακτέρ είναι η χρήση ζώνης ασφαλείας και οι καλύτεροι τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας στα τρακτέρ».

Πηγή: www.farmprogress.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις