Ε.Ε: Το 46% του μελιού που εισήχθη ήταν ύποπτο για νοθεία

Η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα της συντονισμένης δράσης του δικτύου της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα σχετικά με το μέλι που έχει μολυνθεί με σάκχαρα. Η δράση αυτή συντονίστηκε από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 46% του μελιού που εισήχθη στην ΕΕ ήταν ύποπτο για μη συμμόρφωση και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η νοθεία οργανώθηκε από επιχειρήσεις της ΕΕ. 

Πέντε επιχειρήσεις ερευνήθηκαν στην Ιταλία, και κινήθηκε μία διοικητική και μία ποινική υπόθεση. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα του μελιού δεν περιορίζεται σε δράσεις για ορισμένες συγκεκριμένες προελεύσεις.

Λόγω αυτών των αποτελεσμάτων, η Επιτροπή κάλεσε τους φορείς εκμετάλλευσης να διορθώσουν την κατάσταση και κάλεσε τις εθνικές αρχές να αυξήσουν τους επίσημους ελέγχους στον τομέα.

Η αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για το μέλι περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και των έντιμων παραγωγών. Η βασική πρόταση είναι η εισαγωγή της επισήμανσης της χώρας προέλευσης για τα μείγματα μελιού. Με την επιφύλαξη της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν στην ετικέτα του μελιού τον πλήρη κατάλογο των χωρών από τις οποίες προέρχεται το μέλι - ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κράτη μέλη ή τρίτες χώρες.

Οι δράσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εξελίξεις και διαπιστεύσεις πιο ευαίσθητων αναλυτικών τεχνικών ελέγχου, θα συνέβαλλαν στη συνεχή αποτροπή δόλιων πρακτικών και στην επιβολή κυρώσεων στους δράστες της απάτης.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις