ΗΠΑ: Εντείνεται η ξηρασία, απειλούνται δημητριακά και σόγια

Οι ΗΠΑ πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία που έχει χτυπήσει τη χώρα από το 2012, με την έλλειψη βροχής να απειλεί νέες καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας, όπως αναφέρουν κλιματολόγοι σε εβδομαδιαία έκθεση.

Βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και ισχυροί άνεμοι επιδείνωσαν επίσης τις συνθήκες ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της περιοχής High Plains, από την κορυφαία παραγωγό ανοιξιάτικου σιταριού Βόρεια Ντακότα έως τη μεγαλύτερη πολιτεία χειμερινού σιταριού Κάνσας, σύμφωνα με την έκθεση U.S. Drought Monitor.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ξηρή έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ και τις πιθανές ελλείψεις συγκομιδής έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας στα ύψη πολλών μηνών, αν και οι δύο καλλιέργειες μπορούν ακόμα να ανακάμψουν με έγκαιρες βροχές.

"Μεγάλο μέρος της (μεσοδυτικής) περιοχής δεν είδε αξιόλογες βροχοπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, η βραχυπρόθεσμη ξηρασία συνέχισε να επιδεινώνεται, οδηγώντας σε εκτεταμένη επιδείνωση", ανέφεραν οι κλιματολόγοι στην εβδομαδιαία έκθεση.

Από τις 20 Ιουνίου, το 58% των μεσοδυτικών πολιτειών βρισκόταν σε μέτρια ξηρασία ή χειρότερη, η ευρύτερη περιοχή από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ξηρασίας.

Οι αποδόσεις καλαμποκιού στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών το 2012, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), στέλνοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού αναφοράς του Χρηματιστηρίου του Σικάγο σε υψηλά ρεκόρ πάνω από τα 8 δολάρια το μπούσελ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια σημείωσαν επίσης υψηλά ρεκόρ το 2012.

Το USDA δήλωσε ότι το 64% της έκτασης παραγωγής καλαμποκιού και το 57% της έκτασης σόγιας επηρεάστηκε από την ξηρασία αυτή την εβδομάδα, έναντι 57% του καλαμποκιού και 51% της σόγιας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ξηρασία εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αϊόβα, με το 83% της κορυφαίας πολιτείας παραγωγής καλαμποκιού και τον Νο. 2 παραγωγό σόγιας σε μέτρια ξηρασία ή χειρότερη. Στο Ιλινόις, τον μεγαλύτερο παραγωγό σόγιας και τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό καλαμποκιού, η μέτρια ξηρασία ή χειρότερη κάλυπτε το 82% της πολιτείας.

Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν στο ανατολικό μισό των High Plains, με το 34% της περιοχής να βρίσκεται σε μέτρια ξηρασία ή χειρότερη. Η πιο σοβαρή ξηρασία παρέμεινε στο κεντρικό Κάνσας και την ανατολική Νεμπράσκα.

Για την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται ζέστη ρεκόρ σε τμήματα των νότιων πεδιάδων, ενώ βροχές είναι πιθανές στις κεντρικές και βόρειες πεδιάδες και στις ανώτερες μεσοδυτικές πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόγνωσης Καιρού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις