Ισπανία: Κτηνοτρόφοι εναντίον Γαλακτοβιομηχανιών

Η Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων εμφανίστηκε σε ακρόαση στο Εθνικό Δικαστήριο για την υπόθεση του «Καρτέλ Γαλακτοκομικών», που θα κρίνει την «παράνομη» συμπεριφορά των γαλακτοβιομηχανιών για τον καθορισμό των τιμών που έχει ως αποτέλεσμα να βλάψει τους κτηνοτρόφους αλλά να τους μεγιστοποιεί τα κέρδη τους.

Η Ένωση παλεύει χρόνια να αναγνωρίσει το δικαίωμα του πρωτογενούς τομέα να λαμβάνει δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους, αγώνας που προχωρά παρά τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν οι υπεύθυνοι της ανισορροπίας που επικρατεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.  

«Σήμερα θέλουμε αυτή η παράνομη συμπεριφορά των γαλακτοβιομηχανών να αναγνωριστεί και δικαστικά για να κινηθούν οι διαδικασίες διεκδίκησης αξιώσεων για την οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί στους κτηνοτρόφους» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Roberto Garcia.

Η οργάνωση εκτιμά ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στους αγρότες από αυτές τις πρακτικές θα ξεπερνούσε τα 2,6 δις ευρώ, ενώ σε αυτή θα πρέπει να προστεθεί η «δίωξη» περίπου 50.000 από το επάγγελμα από το 2000.

Η Ένωση Μικροκαλλιεργητών και Κτηνοτρόφων κατά την ακρόαση εξήγησε ότι οι βιομηχανίες πλήρωσαν στους κτηνοτρόφους τιμή 10-15% χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχούσε στην κατάσταση της αγοράς. Συν τόκους υπερημερίας για περισσότερα από είκοσι χρόνια μη πληρωμής οι αξιώσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Συνολικά υπολογίζουν ότι οι αξιώσεις των πληγέντων αγροτών θα ξεπερνούσαν τα 1,2 δις ευρώ.

Το 2015 η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο στις ισπανικές βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων σχεδόν 90 εκατ. ευρώ για μη ανταγωνιστικές πρακτικές. Όταν επαληθευτεί στο εθνικό Δικαστήριο ότι υπήρξε καθορισμός τιμών, τότε η Ένωση θα κινήσει τη διαδικασία ώστε περισσότερο από 7.000 πληγέντες αγρότες να ξεκινήσουν τη διαδικασία διεκδίκησης των απλήρωτων ποσών. 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις