Απόσταξη κρίσης: Νέο πρόγραμμα από την Ε.Ε. – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων στήριξης του οίνου, θα είναι πλέον δυνατό για τα Κράτη-Μέλη να συμπεριλάβουν την απόσταξη κρίσης για την απομάκρυνση του πλεονάζοντος οίνου από την αγορά. Χάρη στη σημερινή απόφαση, η απόσταξη των οίνων θα είναι δυνατή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2023.

Ο αποσταγμένος οίνος αποσύρεται από την αγορά και η παραγόμενη αλκοόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για μη διατροφικούς σκοπούς, ώστε να αποφευχθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Παράλληλα υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης του οίνου, επιτρέποντας περισσότερες δυνατότητες για τις πράσινες συγκομιδές αυτό το καλοκαίρι, ενώ αυξάνεται το ποσοστό συγχρηματοδότησης της ΕΕ για τα μέτρα αναδιάρθρωσης, προώθησης και επενδύσεων.

Οι εν λόγω ενέργειες θα επιτρέψει στα Κράτη-Μέλη να προσαρμόσουν καλύτερα τα μέτρα τους στην κατάσταση της αμπελοοινικής αγοράς κατά το τρέχον έτος και να χρησιμοποιήσουν καλύτερα την πράσινη συγκομιδή, αποτρέποντας ή μειώνοντας το πιθανό πλεόνασμα οίνου.

Ο αμπελοοινικός τομέας επηρεάζεται από τη μειωμένη κατανάλωση λόγω του τρέχοντος πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων και των ποτών, ο οποίος, σε συνδυασμό με μια καλή συγκομιδή του 2022.

Τα μέτρα που ενέκρινε η Επιτροπή, αφού εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κοινή Οργάνωση των Γεωργικών Αγορών, θα βοηθήσουν τον τομέα να αποκαταστήσει την ισορροπία του.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις