Nasdaq: Ανεβαίνουν οι παγκόσμιες τιμές στα σιτηρά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω της ανησυχίας για την πολιτική σταθερότητα στη Ρωσία, τον σημαντικότερο εξαγωγές, μετά την αποτυχημένη ανταρσία των μισθοφόρων του ομίλου Wagner κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στο Σικάγο, η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 2% στα 7,61-3/4 δολάρια το μπούσελ. 

«Παρόλο που δεν υπάρχει προφανής άμεση απειλή για τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού, η αγορά ήταν υπερβολικά εφησυχαστική τον τελευταίο καιρό σχετικά με τον πόλεμο (στην Ουκρανία) και τη ρωσική πολιτική σταθερότητα» ανέφερε ένας Ευρωπαίος έμπορος. 

"Το φθηνό ρωσικό σιτάρι αναμενόταν να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές τους επόμενους μήνες λόγω της μεγάλης συγκομιδής και των μεγάλων αποθεμάτων παλαιών καλλιεργειών", δήλωσε άλλος έμπορος στο Nasdaq. "Αλλά σήμερα δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στον ρωσικό πολιτικό κίνδυνο. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε κάποια βραχυπρόθεσμη διαταραχή στις ρωσικές εξαγωγικές αποστολές, αλλά οι τιμές των ρωσικών εξαγωγών είναι πιθανό να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα".

Το καλαμπόκι στις ΗΠΑ υποχώρησε, καθώς οι προβλέψεις για ευεργετικές βροχές στις μεσοδυτικές πολιτείες δεν είναι καλές.

Το καλαμπόκι σημείωσε πτώση 0,6% στα 5,84 δολάρια το μπούσελ, ενώ αντίθετα η σόγια σημείωσε άνοδο 0,1% στα 13,12-1/2 δολάρια το μπούσελ.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν βροχές σε τμήματα των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, οι οποίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την κατάσταση των αμερικανικών καλλιεργειών πριν από βασικά στάδια ανάπτυξης αυτό το καλοκαίρι.

"Σίγουρα, η πίεση στην καλλιέργεια καλαμποκιού έχει μετριαστεί με κάποια βροχή, λιγότερη ζέστη και λιγότερο άμεσο ηλιακό φως", δήλωσε η εταιρεία ερευνών εμπορευμάτων Hightower.

Η χαμηλή ζήτηση για το αμερικανικό καλαμπόκι «βάρυνε» επίσης, με τις εβδομαδιαίες εξαγωγικές πωλήσεις αμερικανικού καλαμποκιού στις ΗΠΑ να απογοητεύουν.

Η βροχή στη βόρεια Ευρώπη αναμένεται να βοηθήσει τις καλλιέργειες σιταριού μετά από μια ξηρή άνοιξη και μπορεί να αποτρέψει τις τρομερές απώλειες αποδόσεων που παρατηρήθηκαν στην Ισπανία που πλήττεται από την ξηρασία.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις