ΣΥΤΕΚ: Ποιες είναι οι δραστικές ουσίες που επιτρέπονται στην ελαιοκαλλιέργεια για την καταπολέμηση του δάκου

Σε ανακοίνωση εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, προς ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών, λόγω των συνεχών αλλαγών της Νομοθεσίας στην χρήση των φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου και των άλλων ασθενειών στην ελαιοκαλλιέργεια, προχώρησε ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.

Όπως αναφέρει στην εν λόγω ανακοίνωση «θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ισχύοντα σήμερα ώστε να αποφύγετε την χρήση μη εγκεκριμένων ουσιών που θα προκαλούσαν απόρριψη παρτίδων και δεξαμενών ελαιολάδου επιφέροντας οικονομική ζημιά και δυσφήμιση για το Κρητικό ελαιόλαδο

Καταρχάς να υπενθυμίσουμε την γνωστή πλέον απαγόρευση για την δραστική ουσία beta cyfluthrin η οποία κυκλοφορούσε στο εμπόριο κυρίως με τις ονομασίες Bulldock 2,5 SC, Beta Cyfluthrin Nufarm 2,5 SC κ.α. Πέραν αυτής άλλες δύο δραστικές ουσίες απαγορεύτηκαν για χρήση στην ελαιοκαλλιέργεια και δεν θα πρέπει να ανιχνεύονται στα ελαιόλαδα της νέας εσοδείας 2023 -2024. 

Η πρώτη είναι η δραστική ουσία zeta cypermethrin η οποία κυκλοφορούσε κυρίως με τις εμπορικές ονομασίες Fury 10 EW κ.α. H δεύτερη είναι η δραστική ουσία phosmet η οποία κυκλοφορούσε κυρίως με τις εμπορικές ονομασίες Imidan 50 WP, Phosmet – Ελάνκο 50 WP, Spada 50 WP κ.α.

Οι δραστικές ουσίες που επιτρέπονται πλέον στην ελαιοκαλλιέργεια για την καταπολέμηση του δάκου και οι αντίστοιχες κύριες εμπορικές ονομασίες με τις οποίες κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι οι κάτωθι:

Δραστική Σκευάσματα

Spinosad Success 0,24 CB

Deltamethrin Decis 2,5EC, Colossos 2,5EC, Antal κ.α.

Aluminium silicate (kaolin) Surround WP

Cyantraniliprole Exirel Bait 10 SE

Lambda-cyhalothrin Karate 1,5 CS, Forza 10 CS κ.α

Αcetamiprid Carnadine κ.α.

Beauveria bassiana strain ATCC 74040 Naturalis

Flupyradifurone Sivanto Prime

Πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (http://www.minagric.gr/index.php/el/)

Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4036/2012 η χρήση μη επιτρεπόμενων στην ελαιοκαλλιέργεια φυτοπροστατευτικών ουσιών ελέγχεται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και προβλέπει ποινές έως 10,000 Ευρώ για παραγωγούς που παραβιάζουν το νόμο».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις