Βαμβάκι-Κίνα: Πουλάει από τα αποθέματα λόγω ανησυχιών για την προμήθεια

Η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει βαμβάκι από τα κρατικά αποθέματα για να ενισχύσει τις προμήθειες, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες ότι η σοδειά που θα συγκομιστεί αργότερα φέτος έχει πληγεί από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η ασιατική χώρα ενδέχεται να συγκεντρώσει μικρότερη σοδειά τη νέα σεζόν μετά από ένα σοβαρό κρύο που καθυστέρησε τη σπορά και έπληξε τις αποδόσεις στη Xinjiang, την περιοχή με την κορυφαία παραγωγή. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακοινώσει ένα σχέδιο για την πώληση βαμβακιού από τα αποθέματα το συντομότερο αυτή την εβδομάδα, με όγκους πιθανότατα έως και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους, σύμφωνα με πηγές.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς βαμβακιού. Αν και θα μπορούσε να ενισχύσει τις αγορές ξένου βαμβακιού για να καλυφθεί το έλλειμμα στην παραγωγή, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια αδύναμη προοπτική για τη ζήτηση, καθώς οι εξαγωγείς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η χώρα εισήγαγε μόλις 490.000 τόνους βαμβακιού τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το ήμισυ της ποσότητας την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό συνέβαλε στην αδυναμία των τιμών αναφοράς του βαμβακιού στις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο χαμηλό τριών μηνών.

Ο κορυφαίος οικονομικός σχεδιαστής της Κίνας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό με φαξ.

Η σοδειά στο Xinjiang, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του βαμβακιού της Κίνας, κινδυνεύει επί του παρόντος από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις χαλαζοθύελλες, μόλις λίγους μήνες μετά τη διακοπή της σποράς του κρύου καιρού. Η Mysteel, μια εταιρεία συμβούλων εμπορευμάτων στην Κίνα, προέβλεψε πτώση 10% στις εκτάσεις βαμβακιού, καθώς οι αγρότες έχουν επίσης στραφεί στην καλλιέργεια σιτηρών στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.

"Είναι ένα αναγνωρισμένο γεγονός στην αγορά ότι το απόθεμα βαμβακιού της Xinjiang είναι περιορισμένο", δήλωσε ο χρηματιστής SHZQ Futures. «Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς βραχυπρόθεσμα».

Η Κίνα διαχειρίζεται την προσφορά βαμβακιού της μέσω των κρατικών αποθεμάτων. Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πώς η πώληση θα επηρεάσει τις κινεζικές εισαγωγές, καθώς η κίνηση θα μπορούσε είτε να περιορίσει τη ζήτηση για προμήθειες στο εξωτερικό είτε να αυξήσει την ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων. Η κυβέρνηση περιορίζει τις εισαγωγές μέσω ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις