Μολδαβία: Αναστολή των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Οι ευρωβουλευτές του εμπορίου έδωσαν το πράσινο φως στην αναστολή των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Μολδαβίας για έναν ακόμη χρόνο για να στηρίξουν την οικονομία της χώρας.


Τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ενέκριναν την Τρίτη, με 35 ψήφους, καμία κατά και καμία αποχή, πρόταση για ανανέωση της τρέχουσας αναστολής των εισαγωγικών δασμών στις εξαγωγές της Μολδαβίας προς την ΕΕ για έναν ακόμη χρόνο, στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας. κατά της Ουκρανίας που δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση για τους Μολδαβούς παραγωγούς και εξαγωγείς.

Καθώς οι περισσότερες εξαγωγές της Μολδαβίας επωφελούνται ήδη από αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ βάσει της συμφωνίας σύνδεσης , το μέτρο αυτό αφορά επτά γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις : ντομάτες, σκόρδο, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμός σταφυλιών .


Αναφορά

"Πριν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι εξαγωγές της Μολδαβίας εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές της Ρωσίας και εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ουκρανικές διαμετακομιστικές διαδρομές και υποδομές. Υπό το φως των σημερινών συνθηκών, η Μολδαβία αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση όσον αφορά την πώληση των προϊόντων της πέρα ​​από τα σύνορά της. Η χώρα δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά αλληλεγγύη υποστηρίζοντας τους Ουκρανούς πρόσφυγες και επιβάλλοντας την πλειοψηφία των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τώρα είναι η σειρά μας να ανταποδώσουμε αυτήν την αλληλεγγύη και να ενισχύσουμε την οικονομία της. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της Μολδαβίας και ενέκρινε χωρίς καθυστέρηση την απαραίτητη νομοθεσία.Πιστεύω ότι η ανανέωση των μέτρων απελευθέρωσης του εμπορίου θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της Μολδαβίας και θα διευκολύνει την καλύτερη ενσωμάτωση της υποψήφιας χώρας στην αγορά της ΕΕ», δήλωσε ο εισηγητήςMarkéta Gregorová (Πράσινοι/EFA, Τσεχία).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις