Ελαιοκράμβη: Οι χαμηλές τιμές διώχνουν παραγωγούς από την καλλιέργεια

Απελπισμένοι είναι οι καλλιεργητές ελαιοκράμβης στη Λάρισα με τις τιμές που πληρώνουν οι βιομηχανίες να μην φτάνουν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα που έχουν. Όπως είπαν παραγωγοί στο Agrocapital «εάν οι βιομηχανίες πληρώσουν κάτω από 50 λεπτά, δεν πρόκειται να “ξαναδούν” ελαιοκράμβη από εμάς. Το κόστος είναι τρομερά υψηλό».

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές έχουν βάλει σε δεύτερες σκέψεις πολλούς παραγωγούς, με το αν θα καλλιεργήσουν ξανά, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η μέτρια φετινή παραγωγή.

Ο άστατος καιρός και οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει πέσει στα 220/250 κιλά. Σε ίδια, πτωτική πορεία κινείται και η τιμή του προϊόντος, η οποία σε σχέση με την περασμένη σεζόν είναι μειωμένη άνω του 30%. Πολλοί παραγωγοί το 2022 πούλησαν τη σοδειά τους περί τα 63 λεπτά ενώ η τιμή που ακούγεται για φέτος φτάνει τα… 40 λεπτά. 

Και αναρωτιούνται: με έξοδα που φτάνουν τα 120 ευρώ ανά στρέμμα σε ιδιόκτητο χωράφι (πάνω από 150 ευρώ σε χωράφι με ενοίκιο) και όλα τα κόστη (καύσιμα, νερό, ρεύμα, εφόδια κ.α.), να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με την περασμένη σεζόν, πως οι ίδιοι θα μπορέσουν να επιβιώσουν;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις