FAO και WFP θα καθαρίσουν τη γεωργική γη της Ουκρανία από τις νάρκες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ξεκίνησαν ένα κοινό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον εταίρο της δράσης κατά των ναρκών Fondation Suisse de Déminage (FSD) για τη στήριξη των μικροκαλλιεργητών και των αγροτικών οικογενειών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο.

Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει στην περιφέρεια Kharkivska και αργότερα θα επεκταθεί στις περιφέρειες Mykolaivska και Khersonska, εστιάζοντας σε αγρότες με αγροτεμάχια μικρότερα των 300 εκταρίων, καθώς και σε αγροτικές οικογένειες που καλλιεργούν τρόφιμα για δική τους κατανάλωση. 

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για την ασφαλή επαναφορά της γης σε παραγωγική χρήση, μεταξύ άλλων με τον καθαρισμό της από νάρκες και άλλα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των γεωργικών μέσων διαβίωσης, να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας και να εξαλείψει σταδιακά την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. 

Ο πόλεμος έβλαψε τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων της Ουκρανίας, διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις εξαγωγές, αύξησε το κόστος παραγωγής και προκάλεσε εκτεταμένη μόλυνση από νάρκες. 

Σύμφωνα με την ταχεία αξιολόγηση ζημιών και αναγκών, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, η παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 37% το 2022. Σχεδόν το 90 τοις εκατό των μικρών καλλιεργητών που συμμετείχαν σε έρευνα του FAO στην Ουκρανία ανέφεραν μείωση των εσόδων τους λόγω του πολέμου και ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι σταμάτησε ή μείωσε σημαντικά τη γεωργική του δραστηριότητα. 

"Το να καταστεί η γη ασφαλής και απαλλαγμένη από τα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου είναι το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση ανθεκτικών και ευημερούντων αγροτικών κοινοτήτων στην Ουκρανία, οι οποίες βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, και την αποτροπή της μακροπρόθεσμης εξάρτησής τους από την ανθρωπιστική βοήθεια", δήλωσε η Ντενίζ Μπράουν, Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ στην Ουκρανία. 

"Πολλές οικογένειες και μικροκαλλιεργητές στις περιοχές της πρώτης γραμμής δεν φυτεύουν αυτή τη σεζόν επειδή γνωρίζουν ότι τα χωράφια τους είναι επικίνδυνα ή ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να φυτέψουν σε ναρκοθετημένα εδάφη ή μολυσμένα εδάφη", σημείωσε ο Pierre Vauthier, επικεφαλής του Γραφείου του FAO στην Ουκρανία.

"Αναμένουμε ότι οι τεχνικές αποκατάστασης, εξυγίανσης και διατήρησης του εδάφους που διεξάγονται θα υποστηρίξουν την επιστροφή των ανθρώπων στη γεωργία και θα αποκαταστήσουν τα αγροτικά μέσα διαβίωσης, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής της Ουκρανίας". 

"Χωρίς επείγουσα δράση, η γεωργική παραγωγή στην Ουκρανία θα συνεχίσει να καταρρέει, με άμεσες συνέπειες για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφική ποικιλομορφία στη χώρα, καθώς και με πιθανές αλυσιδωτές επιπτώσεις στις περιφερειακές και παγκόσμιες αγορές", δήλωσε ο Matthew Hollingworth, εκπρόσωπος και διευθυντής του WFP στην Ουκρανία. 

Ο FAO, το WFP και το FSD, σε στενό συντονισμό με τις κοινότητες, τις τοπικές αρχές και το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, θα εντοπίσουν και θα χαρτογραφήσουν πρώτα τα εδάφη που απαιτούν αποναρκοθέτηση χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες.

Στη δεύτερη φάση, οι ομάδες αποναρκοθέτησης θα ερευνήσουν και θα καθαρίσουν τα εδάφη από νάρκες και άλλα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου, δίνοντας προτεραιότητα στα οικόπεδα που μπορούν να απελευθερωθούν γρήγορα με ελάχιστες εργασίες εκκαθάρισης.

Στην τρίτη φάση, ο FAO και το FSD θα εξετάσουν τα εδάφη για να εκτιμήσουν τη μόλυνση από ρύπους που άφησαν πίσω τους τα όπλα που εξερράγησαν. Ο FAO και το WFP θα διεξάγουν ταυτόχρονα έρευνα για τους μικροκαλλιεργητές και τις αγροτικές οικογένειες σχετικά με τα είδη των εισροών και των πόρων που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της γεωργικής παραγωγής και θα παράσχουν άμεση στήριξη σε είδος ή σε μετρητά, όπου είναι δυνατόν. 

Μέχρι σήμερα, το έργο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 90 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο FAO και το WFP εκτιμούν πιθανή ετήσια εξοικονόμηση έως και 60 εκατ. δολάρια σε άμεση επισιτιστική βοήθεια προς τις αγροτικές κοινότητες. Το έργο έχει υποστηριχθεί από το Ανθρωπιστικό Ταμείο της Ουκρανίας, ένα συγκεντρωτικό ταμείο του ΟΗΕ, καθώς και από ιδιώτες δωρητές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις