Επιτραπέζια ελιά: Τραγική η καρπόδεση στους ελαιώνες της Χαλκιδικής

Οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς από τη βόρεια ελληνική χερσόνησο της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα καρπόδεσης, με τα δέντρα να είναι ανησυχητικά άδεια ενόψει της έναρξης της συγκομιδής τον Σεπτέμβριο.

"Τα ελαιόδεντρα στη χερσόνησο της Χαλκιδικής υποφέρουν από πλήρη έλλειψη καρποφορίας", δήλωσε στο oliveoiltimes.com ο Αθανάσιος Μολασιώτης, καθηγητής γεωργίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. "Η κατάσταση είναι τραγική και δεν υπάρχει καμία υπερβολή σε αυτό".

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, αναμένεται κατακόρυφη πτώση σχεδόν 90% στην απόδοση της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στην περιοχή για την καλλιεργητική περίοδο 2023/24 σε σχέση με την προηγούμενη.

"Είναι η κλιματική αλλαγή και οι ήπιοι χειμώνες που παίζουν παιχνίδια με τα ελαιόδεντρα της περιοχής", δήλωσε ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, επικεφαλής του αγροτικού συλλόγου Άγιος Μάμαντος. "[Τα δέντρα] δεν "κουράζονται" και στη συνέχεια δεν έχουν τη δύναμη να δώσουν καρπούς όταν αναμένεται".

Ο κ. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι τα μέλη του συλλόγου, συνολικά 200 παραγωγοί που καλλιεργούν περίπου 600 στρέμματα ελαιοδέντρων Χαλκιδικής στα νότια της χερσονήσου, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ολοκληρωτική καταστροφή την επόμενη περίοδο.

Περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής αντιμετωπίζουν ένα "off-year", μια χρονιά χαμηλής παραγωγής στο φυσικό εναλλασσόμενο κύκλο καρποφορίας των ελαιόδεντρων, παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής.

"Πάντα φροντίζαμε τα δέντρα μας κλαδεύοντας, λιπαίνοντας και ποτίζοντάς τα", δήλωσε στο Olive Oil Times ο Ανέστης Καραγιαννάκης, ελαιοπαραγωγός από τη μικρή πόλη της Νέας Τρίγλιας στα δυτικά της χερσονήσου.

"Ωστόσο, από το 2013, όταν ο καιρός άρχισε να γίνεται όλο και πιο ζεστός, δεν μπορέσαμε να λάβουμε υψηλές αποδόσεις για δύο με τρία συνεχόμενα χρόνια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν", πρόσθεσε. "Ο ένοχος δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή".

Ο κ. Καραγιαννάκης δήλωσε επίσης ότι ο χειμώνας που πέρασε ήταν αφύσικα ζεστός και τα ελαιόδεντρα δεν είχαν τις ώρες ψύξης για να σπάσουν τον λήθαργο των οφθαλμών και να καρποφορήσουν εγκαίρως.

"Η συγκομιδή που πλησιάζει θα είναι μια τεράστια απογοήτευση για την περιοχή μας", είπε. "Αναμένουμε να πάρουμε μόνο το 5 έως 10 τοις εκατό του συνήθους όγκου παραγωγής μας, οπότε θα είμαστε στα χωράφια για συγκομιδή μόνο για περίπου μία εβδομάδα".

Συνολικά, 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν περίπου έξι εκατομμύρια επιτραπέζιες ελιές της Χαλκιδικής σε 33.000 εκτάρια της χερσονήσου. Σε μια καλή χρονιά, η παραγωγή ανέρχεται σε περισσότερους από 120.000 τόνους ελιές. Περίπου το 90% της ετήσιας παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή σε ξένες αγορές.

Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που τα χαμηλά επίπεδα καρποφορίας επηρεάζουν τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική.

Το 2021/22, η παραγωγή μειώθηκε και πάλι σημαντικά λόγω της αδυναμίας των ελαιόδεντρων να καρποφορήσουν. Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2022/23, ωστόσο, οι παραγωγοί επιτραπέζιων ελιών της περιοχής της Χαλκιδικής απόλαυσαν μια πλούσια συγκομιδή περίπου 160.000 τόνων.

"Η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών -που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ- επιβαρύνει την ανάπτυξη της περιοχής", δήλωσε ο Γιάννης Κουφίδης, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, αναφερόμενος στην αναμενόμενη μείωση της ελαιοπαραγωγής.

"Θα εκπονηθεί επιστημονική μελέτη που θα τεκμηριώνει ότι ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με άλλους τομείς της χώρας", πρόσθεσε ο κ. Κουφίδης. "Ήδη βρισκόμαστε σε αναζήτηση "κλώνων" της ποικιλίας, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθεί ότι χρειάζονται λιγότερο κρύο και θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ελαιόδεντρα [της Χαλκιδικής] για να μη χαθεί ο "πράσινος χρυσός" του νομού μας".

Πρόσφατες έρευνες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής έδειξαν ότι η καλλιέργεια της ελιάς στη Χαλκιδική πιθανόν να καταστεί μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη λόγω του ολοένα και πιο θερμού μικροκλίματος της χερσονήσου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις