Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν όλο και περισσότερο την πράσινη πολιτική της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές δυσανασχετούν όλο και περισσότερο με τη γρήγορη υιοθέτηση της πράσινης νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επικείμενες εκλογές τους ωθούν επίσης να επανεξετάσουν τις επιλογές τους.

Ο Andrus Ansip, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Κόμμα των Μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ERR ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται όλο και πιο επικριτικό απέναντι στις οικολογικές προτάσεις.

Για παράδειγμα, πολλοί ευρωβουλευτές δεν είναι ευχαριστημένοι με τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος επιδιώκει να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων στην ΕΕ στο μισό- ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί ανησυχία για την Εσθονία, όπου η χρήση φυτοφαρμάκων είναι ελάχιστη, δήλωσε ο Ansip.

"Ωστόσο, αν κάποιος έρθει με την ιδέα να μειώσει απλώς στο μισό τη χρήση όλων -ακόμη και εκείνων που δεν χρησιμοποιούν πολύ- αυτό δημιουργεί επίσης προβλήματα για εμάς", συνέχισε.

Επιπλέον, η επιθυμία να επεκταθούν οι προστατευόμενες περιοχές και να αποκατασταθούν οι υποβαθμισμένες εκτάσεις μάς απασχολεί, καθώς η γεωργική γη περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της χώρας, είπε.

"Στις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τη Γερμανία, πρέπει να εγκαταλειφθεί μεγάλο μέρος των γεωργικών εκτάσεων προκειμένου να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον. Είναι σαφές ότι οι παραγωγοί είναι αντίθετοι σε αυτό. Υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης ή όρια ανοχής", δήλωσε ο Άνσιπ.

Ο ευρωβουλευτής του Isamaa Riho Terras επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα. Είπε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι υψηλής ποιότητας. Φαίνεται ότι κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν έχει υποβληθεί σε εκτίμηση επιπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Terras, αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στην περίπτωση των μέτρων που σχετίζονται με τη γεωργία. Το Κοινοβούλιο δεν έχει άλλη επιλογή από το να τα απορρίψει.

"Τα πιο αξιοσημείωτα είναι οι κανόνες που διέπουν τη χρήση χημικών ουσιών και λιπασμάτων, καθώς και εκείνοι που σχετίζονται με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, οι οποίοι επί του παρόντος καθυστερούν σε τρεις επιτροπές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις", δήλωσε ο Terras.

Οι αγρότες αγωνίζονται με τις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο λόγω της ξηρασίας

Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βοηθάει την πράσινη επανάσταση. Ο Terras τόνισε ότι η δυναμική θα μπορούσε να αντιστραφεί εντελώς.

Η Yana Toom, ευρωβουλευτής του Κόμματος του Κέντρου, δήλωσε ότι οι υψηλοί στόχοι συχνά εγκαταλείπονται αργότερα. "Αν θέλετε να πετύχετε κάτι, πρέπει να ξεκινήσετε με έναν πολύ υψηλό επιθυμητό στόχο, τελικά αυτός συρρικνώνεται στην πορεία και αποκτάτε ένα λογικό μέτρο".

Ο Toom πρόσθεσε ότι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν το επόμενο έτος. "Πρέπει να σκεφτούμε την πολιτική ισορροπία εδώ. Μπορούμε να είμαστε πολύ φιλόδοξοι, αλλά θα είναι καλύτερα αν δεν πάρουμε μια ακροδεξιά στροφή", πρόσθεσε. "Τότε δεν θα έχουμε καθόλου πράσινη στροφή".

Ο Jaak Madison, ευρωβουλευτής του EKRE, συμφώνησε ότι οι προεκλογικές προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. "Όλο και περισσότερα άτομα παίρνουν τώρα μια στάση υποστήριξης των επιχειρήσεων", δήλωσε.

Ο Μάντισον πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν εξ αρχής μη ρεαλιστικοί.

"Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κρατήσουμε το πόδι μας στο πεντάλ του γκαζιού προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους - αυτό είναι καλό, αλλά με ποιο κόστος;" ρώτησε η Μάντισον.

Ο Urmas Paet του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος αναφέρθηκε επίσης στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος έχει χωρίσει το κοινοβούλιο σε δύο παρατάξεις.

"Αν αυτό το νομοσχέδιο τεθεί τώρα σε τελική ψηφοφορία τον Ιούλιο, δεν είμαι τόσο σίγουρος, για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι θα υιοθετηθεί ένα σημαντικό μέτρο που σχετίζεται με την πράσινη επανάσταση", δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

Ο Paet δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση του κόστους ζωής στην Ευρώπη. Εάν η πράσινη στροφή φαίνεται να συμβάλλει σε αυτό, θα υπάρξει αντίσταση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις