Κτηνοτροφία: Ποιοι είναι οι "λύκοι" που κρατούν τα πρόβατα στο μαντρί

Πολλά είναι τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας. Προβλήματα τα οποία αντί να λύνονται, διαιωνίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις διευρύνονται. 

Όπως είπε κτηνοτρόφος από το νομό της Καστοριάς ο οποίος μίλησε στο Agrocapital, το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα, είναι η έλλειψη σεβασμού των υπευθύνων προς το πρόσωπο των ανθρώπων της υπαίθρου, που μοχθούν για να φέρουν στο τραπέζι όλων φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα. 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι η απώλεια σεβασμού των υπευθύνων, οι οποίοι πρέπει να σκύψουν το κεφάλι πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, και να δώσουν λύσεις» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε «Ελεημοσύνη δεν ζητάει κανείς, μόνο βοήθεια και σεβασμό». 

Δεύτερο μεγάλο, αν όχι τεράστιο, πρόβλημα είναι η μάστιγα των εμπόρων. Όλα τα τελευταία χρόνια η εν λόγω «κλίκα» λυμαίνεται τους κόπους των κτηνοτρόφων, βγάζοντας τεράστια κέρδη στην πλάτη τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για αθέτηση, από πλευράς μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, των ιδιωτικών συμφωνητικών με τους παραγωγούς, δίνοντας με το «έτσι θέλω» χαμηλότερη τιμή έως και 15 λεπτά ανά λίτρο στο γάλα. 

Από τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι… εργατοπατέρες. Είναι αυτοί που επικαλούμενοι το συμφέρον των πολλών, υπόσχονται και τάζουν, παρασύροντας έτσι τους πολλούς σε έναν δρόμο, που όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα ιστορία, έχει ως μοναδικό στόχο εν τέλει το δικό τους όφελος. Μόλις το πετύχουν, τότε με διάφορες προφάσεις «κάνουν πίσω» από τις αρχικές τους δεσμεύσεις, ρίχνοντας στα τάρταρα τις προσδοκίες του κτηνοτροφικού κινήματος, και δεν τους φέρνουν κανένα κέρδος. 

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφθεί και η «πονηριά» κάποιων, οι οποίοι νομίζουν ότι εάν πουλήσουν τη σοδειά τους 2-3 λεπτά περισσότερο θα έχουν… πιάσει το λαχείο.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κτηνοτρόφου, ο οποίος ζήτησε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες κριθαριού από παραγωγό. Η τιμή που ζητούσε ο έμπορος από τον παραγωγό ήταν περί τα 17 λεπτά το κιλό, όμως όταν ο κτηνοτρόφος ζήτησε να αγοράσει ο ίδιος όλη τη σοδειά, τότε ο «πονηρός» παραγωγός ζήτησε… 23 λεπτά το κιλό. 

Δυστυχώς, αυτές οι «πονηρές» πρακτικές υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας, με αποτέλεσμα όλους τους απασχολούμενους «να τους παίρνει η μπάλα». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις