Δυο Γαλλίδες στην Καστοριά μαθαίνουν τα «μυστικά» της κτηνοτροφίας

Την ώρα που στη χώρα μας ολοένα και περισσότεροι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να «μάθουν γράμματα» και να φύγουν μακριά από την πρωτογενή παραγωγή, οι Βορειοευρωπαίοι όχι μόνο "σπρώχνουν" τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, αλλά πληρώνουν και τα στέλνουν σε άλλες χώρες για να μάθουν νέες πρακτικές.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και δυο μαθήτριες από τη Γαλλία, την Χλόη και τη Μανόν. Οι ίδιες, φοιτούν στο αγροτικό λύκειο Lycée de Bréhoulou και βρέθηκαν στη Φάρμα Μόσχος στην Καστοριά, για πρακτική άσκηση.

Η Χλόη και η οικογένειά της έχει ένα κτήμα στη Γαλλία με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, ενώ από την πλευρά της η Μάνον, θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και για αυτό οι γονείς της πληρώνουν για να την στείλουν σε αγροτικό σχολείο.

Όπως δήλωσε στο Agrocapital o ιδιοκτήτης της Φάρμας, Θωμάς Μόσχος «όλο αυτό γίνεται σε συνεργασία με την Γαλακτοκομική Σχολή  Ιωαννίνων - Dairy Vocational School of Ioannina, με τις δυο κοπέλες να βρίσκονται σε μας για να μάθουν καλές πρακτικές διαχείρισης αιγοπροβάτων και παραγωγή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων». 

Μέσω του προγράμματος Erasmus οι δυο Γαλλίδες θα μείνουν στη Φάρμα για ένα μήνα, όπου και θα δουλεύουν καθημερινά όπως θα δούλευε κάθε εργαζόμενος στην Φάρμα και στο Τυροκομείο. 

Η Φάρμα είναι πλήρως καθετοποιημένη και έχει περί τα 1.200 πρόβατα και 150-200 κατσίκια καθώς και δικό της τυροκομείο. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις