Ποιες είναι οι πέντε χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση γάλακτος;

Το γάλα είναι μια απαραίτητη τροφή που καταναλώνεται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μια σημαντική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ανάλογα με παράγοντες όπως οι πολιτιστικές παραδόσεις, η διαθεσιμότητα και οι επιλογές τρόπου ζωής, η κατανάλωση γάλακτος ποικίλλει ευρέως από χώρα σε χώρα και περιοχή. 

Η ανάλυση των προτύπων κατανάλωσης γάλακτος μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τα αποτελέσματα υγείας για πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Θα εξετάσουμε την κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος σε κάθε χώρα, αναλύοντας τις διακυμάνσεις και τις τάσεις κατά τις περιόδους.

Ιστορία της κατανάλωσης γάλακτος

Μετά την εξημέρωση των ζώων κατά τη Νεολιθική Επανάσταση ή την ανάπτυξη της γεωργίας, οι άνθρωποι έμαθαν για πρώτη φορά να πίνουν γάλα από άλλα θηλαστικά σε τακτική βάση. Μεταξύ 9000–7000 π.Χ. στη Μεσοποταμία και 3500–3000 π.Χ. στην Αμερική, η ανάπτυξη συνέβη χωριστά σε πολλά μέρη του κόσμου. 

Τα πρόβατα, οι κατσίκες και τα βοοειδή ήταν τα πρώτα γαλακτοπαραγωγά ζώα που εξημερώθηκαν  πριν από περίπου 9.000 χρόνια . Για λόγους ασφάλειας των τροφίμων, το γάλα από ζώα μετατράπηκε σε γιαούρτι, τυρί και βούτυρο προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να το πίνουν τακτικά. Για περίπου 6.000 έως 8.000 χρόνια, οι άνθρωποι έπιναν γάλα από αγελάδες, και είναι πιθανό ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι αγρότες το έκαναν.

Ποια είναι μερικά οφέλη από την κατανάλωση γάλακτος;

Η κατανάλωση γάλακτος έχει πολλά οφέλη. Το γάλα είναι μια μεγάλη πηγή ασβεστίου που βοηθά στην ενίσχυση των δοντιών και των οστών και στη διατήρηση της πυκνότητάς τους. Θα πρέπει να πίνουμε γάλα καθημερινά για να αποτρέψουμε διάφορους τύπους προβλημάτων υγείας των οστών και των δοντιών. 

Το γάλα παρέχει επίσης πολλά ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη D (σε προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D), ριβοφλαβίνη, φώσφορο, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, κάλιο, χολίνη και μαγνήσιο. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος από τις γυναίκες μειώνει την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Το γάλα περιέχει μια ποικιλία συστατικών που είναι ικανά να συμβάλουν στην απώλεια βάρους καθώς και να αποτρέψουν την αύξηση βάρους.

Η χώρα μας, βρίσκεται στην 17η θέση της σχετικής λίστας, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να ανέρχεται στα 202.03 κιλά.

Ακολουθούν οι 5 κορυφαίες χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος (από το 2020):

1. Μαυροβούνιο  

Το Μαυροβούνιο κατατάσσεται πρώτο ως προς την κατανάλωση γάλακτος κατά κεφαλήν, με μέσο όρο  338,01 κιλά/κάτοικο. Το 2021, η παραγωγή γάλακτος για το Μαυροβούνιο ήταν 173.409 τόνοι. Η τιμή του 1 λίτρου γάλακτος στο Μαυροβούνιο είναι 1,27 δολάρια.

Ο γαλακτοκομικός τομέας στο Μαυροβούνιο αποτελείται από μικρής κλίμακας γεωργία. Με βάση την παραγωγή γάλακτος περίπου 26270 εκμεταλλεύσεων με μέσο μέγεθος αγέλης 2,9 αγελάδες και απόδοση γάλακτος 2.700 κιλά ανά αγελάδα.

Ποια είναι μερικά δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα στο Μαυροβούνιο;  

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων στο Μαυροβούνιο. Λευκό τυρί άλμης ,  φυλλώδη τυριά ,  τυρί Njeguši και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που ονομάζεται «σκορούπ» είναι μερικά από τα κύρια.

2. Αλβανία 

Η Αλβανία κατατάσσεται δεύτερη ως προς την κατανάλωση γάλακτος κατά κεφαλήν, με μέσο όρο  297,90 κιλά/κάτοικο . Το 2021, η παραγωγή γάλακτος για την Αλβανία ήταν 1.013.033 τόνοι. Η τιμή του 1 λίτρου γάλακτος στην Αλβανία είναι  1,52 δολάρια.

Η γαλακτοβιομηχανία της Αλβανίας διακρίνεται για τον μεγάλο αριθμό μικρών παραγωγών γάλακτος. Το αγελαδινό γάλα παράγεται από περίπου 210.000 αγροτικές ιδιοκτησίες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει λιγότερες από πέντε αγελάδες.

Ποια είναι μερικά δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα στην Αλβανία; 

Στην Αλβανία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ένα δημοφιλές προϊόν που περιλαμβάνει γιαούρτι, τυρί, γάλα και βούτυρο.

3. Ελβετία  

Η Ελβετία κατατάσσεται τρίτη ως προς την κατανάλωση γάλακτος κατά κεφαλήν, με μέσο όρο 292,88 κιλά/κάτοικο. Το 2021, η παραγωγή γάλακτος στην Ελβετία ήταν 3.840.200 τόνοι. Η τιμή του 1 λίτρου γάλακτος στην Ελβετία είναι  1,83 δολάρια.

Ο σημαντικότερος τομέας της ελβετικής γεωργίας είναι η παραγωγή γάλακτος. Στην Ελβετία, υπάρχουν σχεδόν 20.000 γαλακτοπαραγωγοί που διατηρούν συνολικά περίπου 560.000 αγελάδες και παράγουν περίπου 4 δισεκατομμύρια κιλά γάλακτος ετησίως. Ο ελβετικός τομέας γαλακτοκομίας, ιδιαίτερα σε ορεινές τοποθεσίες, μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για βιώσιμη γαλακτοκομία.

Ποια είναι μερικά δημοφιλή ποτά με βάση το γάλα στην Ελβετία; 

Η ζεστή σοκολάτα είναι ένα από τα αγαπημένα ροφήματα της Ελβετίας από γάλα. Οι Ελβετοί έχουν μερικές από τις καλύτερες σοκολάτες και γάλατα στον κόσμο, οπότε δεν είναι περίεργο που η ζεστή σοκολάτα είναι το αγαπημένο τους ρόφημα. Ένα άλλο δημοφιλές ποτό με βάση το γάλα είναι το  Rivella , ένα αναψυκτικό με σόδα που παρασκευάζεται από ορό γάλακτος ή ορούς γάλακτος που παράγονται κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού. Διατίθεται σε διαφορετικές γεύσεις, συμπεριλαμβανομένων νόστιμων φρουτωδών και βοτάνων. 

Ποια είναι μερικά δημοφιλή ελβετικά γαλακτοκομικά προϊόντα;  

Στην Ελβετία, υπάρχει μια παράδοση γαλακτοκομίας και παραγωγής τυριού. Το γάλα χρησιμοποιείται συχνά ως βασικό συστατικό στα ελβετικά τρόφιμα. Το βούτυρο και η κρέμα είναι παραδοσιακά συστατικά της ελβετικής κουζίνας. Τα τυριά Emmental, Gruyère, Vacherin και Appenzeller είναι δημοφιλή ελβετικά προϊόντα. Στην Ελβετία  παράγονται σχεδόν 500 είδη  τυριών από γαλακτοκομικές φάρμες και ορεινούς βοσκότοπους.

4. Καζακστάν 

Το Καζακστάν κατατάσσεται τέταρτο ως προς την κατανάλωση γάλακτος κατά κεφαλήν, με μέσο όρο  283,15 κιλά/κάτοικο . Το 2021, η παραγωγή γάλακτος για το Καζακστάν ήταν 6.247.200 τόνοι. Η τιμή του 1 λίτρου γάλακτος στο Καζακστάν είναι  1,07 δολάρια.

Ποια άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται στο Καζακστάν;  

Τα δημοφιλή ποτά στο Καζακστάν είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Το Shubat και το kumys (kumis) παρασκευάζονται από γάλα καμήλας και φοράδας, ενώ το katyk και το ayran προέρχονται από αγελαδινό γάλα. Το Shyrchay είναι μαύρο τσάι με γάλα, αλάτι, βούτυρο, αλεύρι και τηγανητό λίπος ουράς.

Η γαλακτοβιομηχανία του Καζακστάν είναι οργανωμένη σε τρεις κατηγορίες: οικιακούς γαλακτοπαραγωγούς που χρησιμοποιούν κοινά βοσκοτόπια, αγρότες/μικρούς και μεσαίου μεγέθους γαλακτοπαραγωγούς που κατέχουν γη και γεωργικές εταιρείες. Στο Καζακστάν, ο γαλακτοκομικός τομέας παρέχει θέσεις εργασίας για περίπου δύο εκατομμύρια οικογένειες. Το 80% του γάλακτος της χώρας παράγεται από μικροκαλλιεργητές, των οποίων τα κοπάδια αποτελούνται μόνο από πέντε αγελάδες.

5. Εσθονία 

Η Εσθονία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση ως προς την κατανάλωση γάλακτος κατά κεφαλήν, με μέσο όρο  280,15 κιλά/κάτοικο . Το 2021, η παραγωγή γάλακτος για την Εσθονία ήταν 839.400 τόνοι. Η τιμή του 1 λίτρου γάλακτος στην Εσθονία είναι  1,03 δολάρια. Το πόσιμο γάλα με περιεκτικότητα 2,5% σε λιπαρά είναι το πιο κοινό είδος γάλακτος κατανάλωσης στην Εσθονία.

Ποια είναι μερικά δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα στην Εσθονία; 

Το τυρί, το νωπό γάλα, το τυρόπηγμα, το γιαούρτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και το βούτυρο είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα της Εσθονίας .

Λόγω του ισχυρού ποιοτικού ελέγχου και των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, τα εσθονικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι δημοφιλή τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τύποι γάλακτος;

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία γάλακτος. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι γάλακτος είναι το  πλήρες γάλα (3,25% λιπαρά γάλακτος), το γάλα με μειωμένα λιπαρά (2%), το γάλα με χαμηλά λιπαρά (1%) και το γάλα χωρίς λιπαρά, γνωστό και ως αποβουτυρωμένο γάλα. 

Άλλοι τύποι γάλακτος περιλαμβάνουν βιολογικό, αρωματισμένο, σκόνη, ωμό χωρίς επεξεργασία, συμπυκνωμένο και εβαπορέ. Υπάρχουν ποικίλες διαφορές στη θερμιδική και θρεπτική περιεκτικότητα κάθε τύπου γάλακτος. Πριν επιλέξετε έναν τύπο γάλακτος, είναι απαραίτητο να επαληθεύσετε τη λίστα των συστατικών και τυχόν πρόσθετες πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά.

Ποια είναι μερικά άλλα δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνουν  το Malai από την Ινδία ,  το ελληνικό γιαούρτι από την Ελλάδα, το Kiselo mlyako από τη Βουλγαρία, το Twaróg από την Πολωνία και την Clotted Cream από την Κορνουάλη. 

Μερικά άλλα δημοφιλή γαλακτοκομικά προϊόντα παγκοσμίως περιλαμβάνουν  το κεφίρ από τη Ρωσία, το Crème fraîche από τη Νορμανδία, τη Γαλλία και το Kaymak από την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις