Στη λίστα με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες και η αλόη βέρα;

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να κρούσει καμπανάκι για την ασπαρτάμη, καθώς είναι πιθανό να αποτελεί καρκινογόνο ουσία. Ωστόσο, στη λίστα φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται και η αλόη βέρα.

Η λίστα παρακολούθησης του ΠΟΥ περιλαμβάνει στοιχεία που θεωρούνται «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», όπως η βενζίνη. Παράλληλα, όμως, περιέχει και στοιχεία που προκαλούν έκπληξη, όπως η αλόη βέρα και παραδοσιακά ασιατικά λαχανικά τουρσί.

Τα επίπεδα του ΠΟΥ για τα καρκινογόνα στοιχεία

Σύμφωνα με το BBC, ο κατάλογος των «πιθανών καρκινογόνων ουσιών» του ΠΟΥ, που καταρτίζεται από τον διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), συνδυάζοντας επιστημονικά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα με άλλα σχετικά δεδομένα, όπως οι πιθανοί μηχανισμοί καρκινογένεσης, κατηγοριοποιεί τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σε τέσσερις πιθανές ομάδες.

Ομάδα 1 - καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Ομάδα 2Α - πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, την εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ομάδα 2Β - πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Σύντομα θα περιλαμβάνει την ασπαρτάμη.

Ομάδα 3 - δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένεση στον άνθρωπο (δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα). Περιλαμβάνει ορισμένα είδη αναισθητικού, εμφυτεύματα στήθους σιλικόνης και βαφές μαλλιών.

Για την ομάδα 2Β είναι απαραίτητο να υπάρχουν «περιορισμένες ενδείξεις καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκείς ενδείξεις καρκινογένεσης σε πειραματόζωα», αν και υπάρχουν επιφυλάξεις. Τα στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία ακόμη και αν δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τις καρκινογόνες ιδιότητές τους στον άνθρωπο, εφόσον υπάρχουν επίσης ισχυρές αποδείξεις ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το προκαλεί αυτό στα ζώα ισχύει και για τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, η αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, η οποία διαπίστωσε ότι τα άτομα των οποίων το πόσιμο νερό ήταν εμπλουτισμένο με το εκχύλισμα φύλλων της είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το κρίσιμο είναι ότι άλλες έρευνες έδειξαν ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να είναι βλαβερές για το DNA -και επομένως πιθανώς ικανές να προκαλέσουν καρκίνο- στα έντερα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή καρκινογένεση στα ζώα και ένας λόγος που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί και στους ανθρώπους.

Μαζί με τις φτέρες και τα λαχανικά τουρσί, μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία της ομάδας 2Β περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη, μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, τα οποία εκπέμπονται από πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, και η ναφθαλίνη, το βασικό συστατικό των προϊόντων για την καταπολέμηση του σκόρου.

Τέλος, υπάρχουν επίσης ορισμένα επαγγέλματα και δραστηριότητες στην ομάδα 2Β: εκτός από την ξυλουργική, την εργασία με άσφαλτο, ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί τις δραστηριότητες για στεγνό καθάρισμα και κατασκευής υφασμάτων ως πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο.

Το BBC σημειώνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο από οποιαδήποτε ουσία της ομάδας 2Β, ούτε συνιστούν όρια στην έκθεση σε αυτή. Αντ' αυτού, η κατηγορία απλώς υποδεικνύει πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι έχουν κάποιες καρκινογόνες επιδράσεις.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, για παράδειγμα, η αποδεκτή συνιστώμενη πρόσληψη ασπαρτάμης είναι έως 50 mg ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με την ποσότητα που περιέχεται σε περίπου 19 κουτιά αναψυκτικού τύπου κόλα διαίτης κανονικού μεγέθους για τη μέση Αμερικανίδα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις