Ολλανδία: Επενδύει 129 εκατ. ευρώ στην αναγεννητική γεωργία

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 129 εκατομμύρια ευρώ, υπό προϋποθέσεις, από το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης (NGF) στο πρόγραμμα καινοτομίας Re-Ge-NL. Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί για να επιφέρει τη μετάβαση σε έναν αναγεννητικό, κερδοφόρο και κοινωνικά υποστηριζόμενο γεωργικό τομέα.

Η πρόταση για το πρόγραμμα Re-Ge-NL υποβλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων. Αναπτύχθηκε από το Next Food Collective, το Wageningen University & Research, το Πανεπιστήμιο του Groningen και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης σε συνεργασία με 54 εταίρους από όλο το διατροφικό σύστημα. Οι συνεταιρισμοί και τα δίκτυα αγροτών, τα μέρη της αλυσίδας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι προμηθευτές γνώσης και τεχνολογίας και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα θα ξεκινήσουν από κοινού την εφαρμογή το 2024.

Η αναγεννητική γεωργία συνδυάζει την παραγωγή τροφίμων με την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, τη διαχείριση των υδάτων και τη βιοποικιλότητα. Επιπλέον, η αναγεννητική γεωργία μπορεί να συμβάλει θετικά στην κοινωνική και οικονομική θέση των γεωργών. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στην επίλυση των ευρύτερων περιβαλλοντικών προβλημάτων της ολλανδικής γεωργίας και ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Συμβουλευτική Επιτροπή NGF: "Η πρόταση Re-Ge-NL προσφέρει μια πιθανή λύση στα ευρύτερα γεωργικά, περιβαλλοντικά προβλήματα και προσπαθεί να επιταχύνει τη μετάβαση. Για τον μέσο αγρότη, η μετάβαση σε έναν αναγεννητικό τρόπο εργασίας είναι μερικές φορές ανέφικτη λόγω έλλειψης γνώσεων, οικονομικής προοπτικής ή παραδειγμάτων εργασίας. Το Re-Ge-NL αντιμετωπίζει αυτά τα εμπόδια μέσω μιας ολοκληρωμένης συστημικής προσέγγισης και με τη συμμετοχή των αγροτών από κάτω προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταδειχθεί ότι και πώς είναι δυνατή η μετάβαση".

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις