ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η έκδοση βεβαιώσεων μητρώου

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνεχίζοντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, δημιουργεί ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου για πολίτες κι επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, από τις 6/7 πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), βεβαιώσεις, που περιέχουν τα στοιχεία Μητρώου, όπως έχουν διαμορφωθεί από την υποβολή των δηλώσεών τους και αποτυπώνουν την τρέχουσα εικόνα τους.

Η διαδρομή που ακολουθείται είναι:

• Για τους πολίτες «Μητρώο & Επικοινωνία» / «Στοιχεία Φυσικού Προσώπου» / «Έκδοση»

• Για τις επιχειρήσεις «Στοιχεία Επιχείρησης» / «Συνοπτική Έκδοση» ή «Αναλυτική Έκδοση».

Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι, μετά την υποβολή της δήλωσης Μητρώου Δ210 ή Δ211 και τη λήψη της σχετικής βεβαίωσης, απευθύνονταν στη ΔΟΥ τους για να ζητήσουν την επανεκτύπωσή της σε περιπτώσεις, που αυτή έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε υπηρεσίες εκτός ΑΑΔΕ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ζητούνται 40.000 επανεκτυπώσεις βεβαιώσεων από τις ΔΟΥ.

Οι νέες Βεβαιώσεις Μητρώου τρέχουσας εικόνας εκδίδονται αποκλειστικά ψηφιακά, καταργώντας την επανεκτύπωση, φέρουν ψηφιακή σφραγίδα και κωδικό γρήγορης απόκρισης (Quick Response Code - QR CODE) για την επαλήθευση από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α.1096/2023), οι ψηφιακές βεβαιώσεις γίνονται υποχρεωτικά δεκτές για κάθε νόμιμη χρήση.

Προσεχώς, οι ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου θα συμπληρωθούν και με το ιστορικό μεταβολών των πολιτών κι επιχειρήσεων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις