Ποιες είναι οι 20 χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει περίπου τα 9 με 10 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Με έναν τόσο αυξανόμενο πληθυσμό, η εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας καθίσταται κρίσιμη πρόκληση. Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού, καθώς ο τομέας είναι υπεύθυνος για την κατανάλωση περίπου του 75% έως 90% του συνολικού γλυκού νερού παγκοσμίως. Σε χώρες όπως η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, πάνω από το 90% της κατανάλωσης γλυκού νερού γίνεται για γεωργικούς σκοπούς. Συνολικά, η χρήση νερού για γεωργικούς σκοπούς ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 41% για τα κράτη υψηλού εισοδήματος, στο 79% για τις χώρες μεσαίου εισοδήματος και στο 90% για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Αναλυτικά:

20. Καναδάς

Ετήσια κατανάλωση νερού: 36,23 m3

Η παροχή νερού στον Καναδά βασίζεται κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές όπως οι λίμνες, τα ποτάμια και τα υπόγεια ύδατα, τα οποία διαχειρίζονται προσεκτικά ώστε να διασφαλίζονται βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η χώρα φιλοξενεί το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού. Η οικιακή χρήση νερού αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης νερού στον Καναδά.

19. Αργεντινή

Ετήσια κατανάλωση νερού: 37,78 δισεκατομμύρια m3

Η Αργεντινή διαθέτει μεγάλη ποικιλία πηγών νερού που συμβάλλουν στην παροχή νερού. Η χώρα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποταμών, με σημαντικότερους τους ποταμούς Παραγουάη και Παρανά. Αυτοί οι ποταμοί, μαζί με τους παραποτάμους τους, παρέχουν σημαντική ποσότητα επιφανειακών υδάτων για διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πόσιμου νερού, της άρδευσης και των βιομηχανικών διεργασιών.

18. Περού

Ετήσια κατανάλωση νερού: 38,55 m3.

Το Περού διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποταμών, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Αμαζόνιος, Ucayali, Marañón και Huallaga. Αυτοί οι ποταμοί παρέχουν σημαντική ποσότητα επιφανειακών υδάτων για διάφορες χρήσεις. Ο ποταμός Αμαζόνιος, ειδικότερα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς στον κόσμο και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαθεσιμότητα νερού για τη χώρα.

17. Ιράκ

Ετήσια κατανάλωση νερού: 56,62 δισεκατομμύρια m3

Το Ιράκ αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται με τη λειψυδρία, καθώς η χώρα έχει ξηρό και ημίξηρο κλίμα με περιορισμένους υδάτινους πόρους και αυξανόμενο πληθυσμό. Οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης είναι οι κύριες πηγές επιφανειακών υδάτων στο Ιράκ. Προέρχονται εκτός της χώρας και διαρρέουν το έδαφός της, παρέχοντας νερό για πολλαπλούς σκοπούς.

16. Ταϊλάνδη

Ετήσια κατανάλωση νερού: 57,31 m3.

Η Ταϊλάνδη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποταμών, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Chao Phraya, Mekong και Ping. Οι υπόγειοι υδάτινοι πόροι διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην υδροδότηση της Ταϊλάνδης. Οι υδροφόροι ορίζοντες κάτω από την επιφάνεια αποθηκεύουν νερό που εξάγεται μέσω πηγαδιών και αντλιών. Αποτελούν σημαντική πηγή νερού για τη γεωργία και τις αγροτικές κοινότητες, ιδίως σε περιοχές με περιορισμένη διαθεσιμότητα επιφανειακών υδάτων.

15. Ουζμπεκιστάν

Ετήσια κατανάλωση νερού: 58,9 m3

Το Ουζμπεκιστάν διασχίζεται από τους ποταμούς Amu Darya και Syr Darya, οι οποίοι αποτελούν τις κύριες πηγές γλυκού νερού στην περιοχή. Στις ορεινές περιοχές, όπως οι οροσειρές Tian Shan και Pamir-Alai, το λιώσιμο του χιονιού και η απορροή των παγετώνων συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα νερού σε ποτάμια και ρυάκια.

14. Τουρκία

Ετήσια κατανάλωση νερού: 62,21 δισεκατομμύρια m3

Η Τουρκική Δημοκρατία φιλοξενεί πολλούς μεγάλους ποταμούς, όπως ο Ευφράτης, ο Τίγρης, ο Σακαριά και ο Kızılırmak. Αυτοί οι ποταμοί, που προέρχονται τόσο από την Τουρκία όσο και από γειτονικές χώρες, παρέχουν σημαντική ποσότητα επιφανειακών υδάτων. Οι βροχοπτώσεις είναι μια άλλη σημαντική πηγή νερού στην Τουρκία, ιδίως σε περιοχές με υψηλή βροχόπτωση.

13. Ρωσία

Ετήσια κατανάλωση νερού: 64,82 δισεκατομμύρια m3

Η Ρωσία είναι γνωστή για το τεράστιο δίκτυο ποταμών και λιμνών της. Η χώρα φιλοξενεί βασικούς ποταμούς όπως ο Βόλγα, η Λένα, ο Γενισέι και ο Ομπ, καθώς και μεγάλες λίμνες όπως η λίμνη Βαϊκάλη και η λίμνη Λαντόγκα. Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στη Ρωσία. Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αξιοποιούν την ενέργεια του ρέοντος νερού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

12. Βραζιλία

Ετήσια κατανάλωση νερού: 67,2 m3

Η Βραζιλία διαθέτει τεράστια υγροτοπικά οικοσυστήματα, όπως το Pantanal και η λεκάνη του Αμαζονίου, τα οποία αποτελούν σημαντικές πηγές και δεξαμενές νερού. Αυτοί οι υγρότοποι ρυθμίζουν τη ροή του νερού, παρέχουν ενδιαιτήματα για πολυάριθμα είδη και συμβάλλουν στο συνολικό υδατικό ισοζύγιο της περιοχής. Ταμιευτήρες και φράγματα όπως το φράγμα Itaipu και ο ταμιευτήρας Sobradinho χρησιμεύουν επίσης ως πηγές νερού. Επιπλέον, διάσημες εταιρείες στην παγκόσμια αγορά πόσιμου νερού, όπως οι The Coca-Cola Company (NYSE:KO), PepsiCo, Inc. (NASDAQ:PEP) και Nestlé S.A. (OTC:NSRGY), έχουν επίσης δραστηριότητες στη Βραζιλία.

11. Αίγυπτος

Ετήσια κατανάλωση νερού: 77,5 m3.

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα με περιορισμένους υδάτινους πόρους και η διαχείριση του νερού αποτελεί κρίσιμη πρόκληση λόγω του ξηρού και ερημικού κλίματος. Ο ποταμός Νείλος είναι η κύρια πηγή νερού στην Αίγυπτο. Αποτελεί ζωτική γραμμή ζωής για την υδροδότηση της χώρας. Ο Νείλος διασχίζει την Αίγυπτο από το νότο προς το βορρά και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο.

10. Ιαπωνία

Ετήσια κατανάλωση νερού: 78,4 δισεκατομμύρια m3

Η Ιαπωνία διαθέτει πολλούς ποταμούς που παρέχουν σημαντικό μέρος της παροχής νερού. Στους ζωτικούς ποταμούς περιλαμβάνονται οι ποταμοί Shinano, Tone, Kiso και Yoshino. Η χώρα διαθέτει αρκετές λίμνες και ταμιευτήρες που χρησιμεύουν ως πηγές νερού. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η λίμνη Biwa, η λίμνη Kasumigaura και η λίμνη Inawashiro.

9. Βιετνάμ

Ετήσια κατανάλωση νερού: 82,03 δισ. m3

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία με πολλαπλούς υδάτινους πόρους, αλλά αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις στη διαχείριση των υδάτων λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής. Το Βιετνάμ διασχίζεται από πολυάριθμους ποταμούς, όπως ο Κόκκινος Ποταμός (Song Hong), ο ποταμός Μεκόνγκ (Song Cuu Long) και ο ποταμός Dong Nai.

8. Φιλιππίνες

Ετήσια κατανάλωση νερού: 85,87 δισεκατομμύρια m3

Οι Φιλιππίνες, ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση των υδάτων και την πρόσβαση σε καθαρό νερό λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους. Οι ζωτικής σημασίας ποταμοί περιλαμβάνουν τον ποταμό Cagayan, τον ποταμό Pampanga και τον ποταμό Agusan. Λίμνες όπως η Laguna de Bay και η λίμνη Lanao συμβάλλουν επίσης στην παροχή νερού της χώρας.

7. Μεξικό

Ετήσια κατανάλωση νερού: 89,55 δισεκατομμύρια m3

Το Μεξικό είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και διαθέτει ποικίλους υδάτινους πόρους. Ωστόσο, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις που σχετίζονται με τη λειψυδρία, τη ρύπανση και την ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό σε ορισμένες περιοχές. Στους σημαντικούς ποταμούς περιλαμβάνονται ο Ρίο Γκράντε, ο Λέρμα και ο Γκριτζάλβα. Λίμνες, όπως η λίμνη Τσαπάλα, η λίμνη Τεξκόκο (μερικώς αποξηραμένη) και η λίμνη Κουίτζεο, συμβάλλουν επίσης στην παροχή νερού της χώρας.

6. Ιράν

Ετήσια κατανάλωση νερού: 93,3 δισεκατομμύρια m3

Το Ιράν είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και χαρακτηρίζεται από ξηρές και ημίξηρες περιοχές, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση του νερού κρίσιμο πρόβλημα. Η γεωργία είναι ο τομέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού στο Ιράν.

Εκτός από το Ιράν, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία βρίσκονται επίσης στον κατάλογό μας με τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού

5. Πακιστάν

Ετήσια κατανάλωση νερού: 183,45 m3

Το Πακιστάν, που βρίσκεται στη Νότια Ασία, είναι μια αγροτική χώρα με ευρύ φάσμα υδάτινων πόρων. Ωστόσο, αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις που σχετίζονται με την ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό και την αναποτελεσματική διαχείριση των υδάτων. Η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και ο τομέας αυτός είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού.

4. Ινδονησία

Ετήσια κατανάλωση νερού: 222,64 δισ. m3

Η Ινδονησία, μια χώρα που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, διαθέτει άφθονους υδάτινους πόρους, συμπεριλαμβανομένων ποταμών, λιμνών και υπόγειων υδάτων. Το έθνος διαθέτει πολυάριθμους ποταμούς, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποταμών όπως οι Kapuas, Mahakam και Barito.

3. ΗΠΑ

Ετήσια κατανάλωση νερού: 444,29 m3.

Οι ΗΠΑ βασίζονται σε ποτάμια, λίμνες, ταμιευτήρες και ρυάκια ως πηγές νερού. Σε ορισμένες παράκτιες περιοχές, χρησιμοποιούνται μονάδες αφαλάτωσης για την επεξεργασία του θαλασσινού νερού και την παραγωγή γλυκού νερού για πόσιμο και άλλες χρήσεις. Εν τω μεταξύ, το νερό χρησιμοποιείται επίσης για σκοπούς ψύξης σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από διάφορες πηγές καυσίμων, όπως άνθρακα, φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια.

2. Κίνα

Ετήσια κατανάλωση νερού: 581,29 m3

Η Κίνα διαθέτει έναν τεράστιο γεωργικό τομέα που απαιτεί σημαντικούς υδάτινους πόρους για άρδευση. Η χώρα διαθέτει αρκετούς βασικούς ποταμούς, όπως ο Γιανγκτσέ, ο Κίτρινος ποταμός, ο Μαργαριταρένιος ποταμός και ο ποταμός Χουάι. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμες λίμνες, όπως η λίμνη Poyang, η λίμνη Dongting και η λίμνη Taihu. Η Κίνα διαθέτει εκτεταμένους υδροφόρους ορίζοντες που αποθηκεύουν νερό κάτω από την επιφάνεια.

1. Ινδία

Ετήσια κατανάλωση νερού: 761 m3.

Η Ινδία, με τον τεράστιο πληθυσμό της και τις ποικίλες γεωγραφικές περιοχές της, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη διαχείριση των υδάτων λόγω παραγόντων όπως η αύξηση του πληθυσμού, η κλιματική μεταβλητότητα και η ρύπανση των υδάτων. Σημαντικοί ποταμοί όπως ο Γάγγης, ο Βραχμαπούτρα, ο Γιαμούνα και ο Γκονταβάρι χρησιμεύουν ως σημαντικές πηγές νερού. Η Ινδία έχει μουσωνικό κλίμα, με τις εποχιακές βροχοπτώσεις να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαθεσιμότητα του νερού.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις