Κίνα-Μαρόκο: Υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον αγροτικό τομέα

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας υπέγραψαν Κίνα και Μαρόκο, το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις δυο χώρες να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς του γεωργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας σε μακρινά ύδατα και της βιολογικής γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Γεωργίας του Μαρόκου, ο Tang Renjian εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Μαρόκο σε διάφορους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας εξοικονόμησης νερού στην ξηρά, καθώς και της πρόληψης και του ελέγχου των ασθενειών των ζώων, ανέφερε το Xinhua την Τρίτη.

Ο υπουργός γεωργίας του Μαρόκου επανέλαβε τα αισθήματα του Tang, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της μαροκινής κυβέρνησης να λάβει τη συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη ως "ευκαιρία για την αύξηση του επιπέδου της γεωργικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Μαρόκου".

Το Μαρόκο και η Κίνα συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου.

Το 2022, οι δύο χώρες γιόρτασαν την 64η επέτειο των μακροχρόνιων διπλωματικών σχέσεων που βασίζονται εδώ και καιρό στις ανταλλαγές κρατικών και επίσημων επισκέψεων, καθώς και στην εμπορική συνεργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολυπλοκότητας, η Κίνα εξήγαγε 6,43 δισεκατομμύρια δολάρια στο Μαρόκο, με τα κυριότερα προϊόντα που εξήχθησαν στη βορειοαφρικανική χώρα να περιλαμβάνουν εμβόλια, ραδιοτηλεοπτικό εξοπλισμό και τσάι.

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 26 ετών οι εξαγωγές της Κίνας προς το Μαρόκο αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 15,3%, από 159 εκατ. δολάρια το 1995 σε 6,43 δισ. δολάρια το 2021", αναφέρει λεπτομερώς το Παρατηρητήριο.  Το Μαρόκο εξήγαγε 523 εκατ. δολάρια στην Κίνα κατά την ίδια περίοδο, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι μαροκινές εξαγωγές περιλαμβάνουν προϊόντα χαλκού καθώς και ορυκτά ψευδαργύρου.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αυτής της εβδομάδας για την εμβάθυνση της κινεζικής-μαροκινής γεωργικής συνεργασίας ήρθε καθώς η κυβέρνηση του Μαρόκου συνέχισε να εκφράζει την προθυμία της να επωφεληθεί από την κινεζική τεχνογνωσία στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή ενός ευρέος φάσματος τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, του κρέατος, των πουλερικών και των αλιευτικών προϊόντων.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις