Μ.Χαρακόπουλος: «Το αμπέλι είναι κομμάτι της ψυχής της Ελλάδας»

 

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ευρισκόμενος στην Κω επισκέφθηκε τα δύο οινοποιεία του νησιού (Τριανταφυλλοπούλου και Χατζηεμμανουήλ).  

Συνοδευόμενος από τους Βουλευτές Δωδεκανήσου κκ. Βασίλη Υψηλάντη και Μάνο Κόνσολα, ξεναγήθηκε στα οινοποιεία, συζήτησε με τους παραγωγούς και δοκίμασε τοπικά κρασιά.

Με αφορμή την επίσκεψη στα οινοποιεία ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας, όπως:
·    Η ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας, για πρώτη φορά το 2013, στο πρόγραμμα αντιβροχικής προστασίας του ΕΛΓΑ, που ήταν πάγιο αίτημα των παραγωγών.
·    Το πρόγραμμα  αναδιάρθρωσης αμπελώνων, μέσω του οποίου οι αμπελοκαλλιεργητές  μπορούν να βάλουν πιο εμπορικές και εξωστρεφείς ποικιλίες. Σημειώνεται ότι προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα δίδεται στους αμπελουργούς των νησιών και των μειονεκτικών περιοχών. Την αμπελουργική περίοδο 2013/14 κατανέμονται 3.279,20 στρέμματα με συνολικό προϋπολογισμό 3.963.000 ευρώ.  
·    Η εφαρμογή, για πρώτη φορά φέτος, της ηλεκτρονικής υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελουργούς. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς μειώθηκε ο χρόνος συλλογής των ίδιων δεδομένων από ένα χρόνο σε ενάμιση μήνα. Από του χρόνου η δήλωση θα γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα, εκτός από την ταχύτατη συλλογή δεδομένων, να γίνουν διορθώσεις του αμπελουργικού μητρώου και αποτελεσματικότεροι  διασταυρωτικοί έλεγχοι.
·    Η ενίσχυση της εξωστρέφεια των ελληνικών κρασιών μέσω του, συγχρηματοδοτούμενου  από την ΕΕ, Προγράμματος Προώθησης Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών, με προϋπολογισμό  36,3 εκατομμυρίων ευρώ για την τετραετία 2010-2013. Ενώ, στη  νέα προγραμματική περίοδο 2014-2018 ο προϋπολογισμός διπλασιάζεται και αγγίζει τα 72 εκατομμύρια ευρώ.   
Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής:

«Το αμπέλι είναι κομμάτι της ψυχής της Ελλάδας. Η καλλιέργειά του χάνεται στα βάθη της ιστορίας, έχει δυναμική, έχει μέλλον και τη στηρίζουμε ενεργά. Από την παραγωγή, στην οινοποίηση έως και την προώθηση των κρασιών μας στις διεθνείς αγορές, στεκόμαστε στο πλευρό των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοπαραγωγών. Ιδιαίτερα στα νησιά το αμπέλι είναι όχι μόνο μια καλλιέργεια με οικονομική σημασία, καθώς ευδοκιμεί σε «δύσκολα» εδάφη,  αλλά πρωτίστως μια καλλιέργεια που μας δίνει εξαιρετικής ποιότητα προϊόντα, όπως τα κρασιά της Κω, που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στα οινοποιεία του νησιού. Το ΥπΑΑΤ είναι και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των αμπελουργών και των οινοποιών που με τα προϊόντα τους αποτελούν διαφήμιση για τη χώρα».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις