Η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των Γεωτεχνικών από τον καύσωνα

Με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν τις επόμενες 10 μέρες στη χώρα καλούμε την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω υποστελέχωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας. 

Απαιτούμε:
 Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38οC σε εξωτερικούς χώρους εργασίας.
 Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.ά.) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).
 Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (αυτοψίες, επιβλέψεις, υλοτομικές εργασίες), οι Υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
 Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών, πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
 Ειδικά για το κτίριο της οδού Σκαλιστήρη του Υπ.Α.Α.Τ. καλούμε τον νέο Υπουργό κο Αυγενάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος με την ψύξη και θέρμανση αφού φαίνεται ότι ο αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αδυνατεί να το πράξει εφαρμόζοντας την μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών. Η αδιαφορία για την επίλυση  του προβλήματος την καθιστά ενδεχομένως πειθαρχικά ερευνητέα και σε κάθε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την υγεία Συναδέλφου, ποινικά κολάσιμη, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Ομοσπονδία στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να πάρουν άμεσα μέτρα και να εκδώσουν υποχρεωτική εγκύκλιο για την εφαρμογή τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις