Ο αντίκτυπος των μη πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αλυσιδωτές επιπτώσεις φέρνει η μη καταβολή της πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον αγροτικό κόσμο, με τον πληθωρισμό να έχει «φάει» και το τελευταίο διαθέσιμο εισόδημα.

Όλη αυτή η αναστάτωση που έχει προκαλέσει η μη καταβολή των χρημάτων στους παραγωγούς, είναι ότι και οι ίδιοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν τόσο τις πληρωμές των εφοδίων του (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.α.) αλλά και προς τις δανειακές τους υποχρεώσεις (τράπεζες, γραμμάτια, επιταγές), χωρίς ουσιαστικά να φέρουν καμία ευθύνη.

Εάν μια επιταγή παραγωγού σφραγιστεί τότε ο ίδιος χάνει την πιστοληπτική του ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να δανειστεί ξανά από τράπεζες, χάνοντας έτσι και το τελευταίο «παράθυρο» ρευστότητας που θα μπορούσε να έχει.

Στα γραμμάτια αντίστοιχα, ο τόκος που κυκλοφορεί στην αγορά για τις αλλαγές των γραμματίων είναι της τάξης του 10%. Λόγω της έλλειψης ρευστότητας οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να «παρακαλάνε» τις εταιρίες να ανταλλάξουν τα γραμμάτια, επιβαρύνοντας επιπλέον τον προϋπολογισμό τους.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, εάν ένας παραγωγός δεν πληρώσει τις δόσεις των τελευταίων τριών μηνών, τότε η τράπεζα τον κατατάσσει στην λίστα με τους κακοπληρωτές. Κοινώς στην «κόκκινη λίστα», δηλαδή όχι μόνο θα έχει μπει στον «Τειρεσία» αλλά το δάνειό του θα πουληθεί και σε Fund, με ότι αυτό και να σημαίνει. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital, και εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν πουληθεί σε Funds, τα οποία περιμένουν στη «γωνιά» τους αγρότες να προβούν σε κάποια μη καταβολή πληρωμή δόσης, για να τους αρπάξουν την περιουσία. 

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο παραγωγός, θα πρέπει να προστεθεί και η κατακρήμνιση των τιμών στο σιτάρι και στο κριθάρι, με τους εμπόρους να προσπαθούν να βγάλουν χρήματα εις βάρος των αγροτών.

Γνωρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών έχει υποθηκευμένη όλη την περιουσία του;  Όπως φαίνεται μάλλον όχι για να πράττει με αυτό τον τρόπο.

Θα μπορούσε να μας εξηγήσει κάποιος αν πραγματικά ως χώρα θέλουμε να έχουμε αυτό το ΑΕΠ; Θέλουμε να υπάρχει ελληνική φέτα, ελληνικό σιτάρι, ελληνικό κριθάρι κλπ;

Θα πρέπει όπως να τονίσουμε ότι η έλλειψη συνεταιριστικού κινήματος και η οργάνωση των αγροτών έφερε αυτά τα αποτελέσματα. 

Σίγουρα δεν έχει καμία ευθύνη η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία έχει αναλάβει εδώ και μερικές ημέρες, ενώ ήδη ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στον οργανισμό πληρωμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις