Copa-Cogeca: θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σχετικά με το νόμο περι αποκατάσταση της φύσης
copa-coqeca

Νόμος για την αποκατάσταση της φύσης: μια ψηφοφορία που δεν πρέπει να ικανοποιεί κανέναν και δεν καθιστά το νόμο εφαρμόσιμο στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Χθες στο Στρασβούργο, η Copa και η Cogeca μίλησαν ξεκάθαρα: μπορούμε να εργαστούμε για την αποκατάσταση της φύσης, αλλά θα είναι δύσκολο με το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, όπως προτείνεται από την Επιτροπή.

Οι ευρωβουλευτές που συγκεντρώθηκαν στην ολομέλεια του Στρασβούργου επέλεξαν, μετά από μια αμφισβητούμενη ψηφοφορία, να ευθυγραμμιστούν με τη θέση του Συμβουλίου και να απορρίψουν, με μικρή πλειοψηφία 12 ψήφων, την πλήρη απόρριψη της πρότασης.

Παρά τις βελτιώσεις στο γεωργικό σκέλος της πρότασης, ο νόμος αυτός παραμένει θεμελιωδώς κακοπροετοιμασμένος, στερείται προϋπολογισμού και θα παραμείνει ανεφάρμοστος για τους γεωργούς και τους δασοκτήμονες.

Η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτέλεσε βασικό στάδιο στη διαδικασία τροποποίησης του νόμου αυτού.

Μετά από τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες στις επιτροπές, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν τελικά να ακολουθήσουν τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου

Μια ψηφοφορία που είναι αρκετά σπάνια για να αξίζει να σημειωθεί, και η οποία δείχνει ήδη το βαθμό στον οποίο η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν διχαστική, τιμωρητική και ιδεολογική. Αν υπήρξε μια αποτυχία παρούσα σήμερα, σε ένα κείμενο που θα έπρεπε ή θα μπορούσε να είναι ένας συμβιβασμός, είναι αυτή της Επιτροπής.

Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας ακολουθίας για το νόμο περί αποκατάσταση της φύσης, με έναν τριμερή διάλογο από τον οποίο ελάχιστα μπορεί να περιμένει ή να ελπίζει κανείς, καθώς δεν θα διορθώσει τα θεμελιώδη προβλήματα της πρότασης αυτής, ξεκινώντας από την έλλειψη σαφούς χρηματοδότησης και σκοπιμότητας. Συνολικά, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Επιτροπή όπως ελπίζεται.

Δεν θα υπάρξουν νικητές με αυτή την πρωτοβουλία, αλλά πολλοί χαμένοι στις αγροτικές μας περιοχές, ξεκινώντας από τις μικρότερες και πιο εύθραυστες οικονομικές δομές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι οργανώσεις μέλη της Copa και της Cogeca θα παραμείνουν σε επαγρύπνηση γύρω από τις διαπραγματεύσεις στον τριμερή διάλογο κατά τους επόμενους μήνες, διασφαλίζοντας ότι η επικουρικότητα θα γίνει σεβαστή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις