Κτηνοτρόφοι 365 μέρες και  εκτελεσθέντες

Εν μέσω «Kleon» πραγματοποιήθηκε στις 12/7/2023 η τακτική ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στο διαδίκτυο, που βρίσκεται, όπως όλες οι προηγούμενες 300 περίπου, στο facebook στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/815823216591189

Οι αγρότες (και για όσους ξέρουν, αγρότες είναι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και οι δασοκόμοι) το θέρος έχουν την μεγίστη ένταση των αγροτικών εργασιών, χωρίς week end, χωρίς διακοπές, χωρίς κλιματιζόμενους χώρους, αλλά ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνεχίζει να κάνει κάθε Τετάρτη, στις 21.30, τις τακτικές ανοικτές δημόσιες διαδικτυακές συνεδριάσεις.

Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε να αφιερώσει την συνεδρίαση της Τετάρτης, 19 Ιουλ 2023, στις 21.30 στην «Μνήμη των 17 εκτελεσθέντων βοσκών στην Πάρνηθα» από τους Γερμανούς κατακτητές σε αντίποινα για την εκτέλεση του Γερμανού φρούραρχου Αυλώνας, που έγινε στις 23/7/1944 στα βοσκοτόπια τους στην Πάρνηθα, μαζί με τα 2.500 πρόβατά τους, με συμμετοχή στο https://us02web.zoom.us/j/82635025092.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι τόνισε ότι σήμερα οι κτηνοτρόφοι με πιο γραφειοκρατικούς τρόπους «εκτελούνται» κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά, επιστημονικά, διοικητικά. «Εκτελούνται» με την αποστέρηση των υπαρξιακών βοσκοτόπων τους για τους οποίους έχυσαν το αίμα τους, αποστερούνται της συμμετοχής στα θέματα που τους αφορούν άμεσα, «εκτελούνται» με την συστηματική μετατροπή των κτηνοτρόφων από ΑΡΧΟΝΤΕΣ σε «ζήτουλες επιδοτήσεων για επιβίωση», ενώ οι αστοί θα έπρεπε να πληρώνουν για τα Δωρεάν Δημόσια Αγαθά (καθαρό αέρα, πόσιμο νερό, τοπίο και πυροπροστασία), «εκτελούνται» λόγω υποβάθμισης του κύριου αντικειμένου τους που είναι η φροντίδα του περιβάλλοντος, και τώρα που έγινε σαφές ότι πρέπει να σωθεί το κοινό περιβάλλον όλων μας, έχουν εφευρεθεί απίθανοι όροι που χρηματοδοτούνται με πολλά δισεκατομύρια για να υφαρπάξουν το αντικείμενο, όπως είναι «Κυκλική Οικονομία», «βιωσιμότητα», «αειφορία» κλπ

Ο νέος τρόπος για να «αρπάξουν» τα διαθέσιμα κονδύλια, για μελέτες σε αμελέτητα και επιδοτούμενα προγράμματα για τις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και για κρατικούς φορείς, δηλαδή γραφειοκρατίες που θα μείνουν στα χαρτιά, θα ονομάζεται πλέον «αποκατάσταση της φύσης»

Και αφού υποβάθμισαν, κατακρεούργησαν, ξεπούλησαν & κατέστρεψαν συνειδητά την φύση και τους φροντιστές της φύσης (αγρότες) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η Ευρωβουλή ψήφισε «οριακά» υπέρ της αποκατάστασης της φύσης. Μένει να δούμε και ενέργειες υπέρ των φροντιστών της φύσης, υπέρ των αγροτών. Οι ΑΓΡΟΤΕΣ είναι οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος και ειδικότερα της φύσης. Η νέα τάση για αποκατάσταση της φύσης αποτυπώθηκε σε δύο ψηφοφορίες στην Ευρωβουλή στις 12/7/2023. Μία με απόρριψη της αρνητικής για την φύση πρότασης της Ευρ. Επιτροπής (312 ψήφοι υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές) και μία θετική ιστορική (336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές) για την αποκατάσταση της φύσης (τουλάχιστον το 20% της φύσης. Η υπόλοιπη φύση θα ξεπουλιέται για να κερδοσκοπούν οι κοινωνικοί ΑΛΗΤΕΣ ...). Εν γένει, η ανθρωπότητα ΔΕΝ γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί το κατά 75% κατεστραμμένο περιβάλλον και η βιοποικιλότητα!

Οι «επιστημονικές» μελέτες και έρευνες, αλλά και οι στοχευμένες επιδοτήσεις επέβαλλαν την απαράδεκτη μονοκαλλιέργεια που νέκρωσε το έδαφος και την φύση. Επέβαλλαν την απομάκρυνση των φροντιστών του περιβάλλοντος (γεωργών και κτηνοτρόφων) για να τσιμεντοποιηθούν οι ανθυγιεινές καταστροφικές για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων τσιμεντουπόλεις. Επέβαλλαν τους κανόνες της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής στο οικοσύστημα της υπαίθρου με την απομάκρυνση της διαδικασίας της ενσωμάτωσης του άνθρακα του αέρα στο έδαφος και την σταδιακή υποβάθμιση και νέκρωση των εδαφών. Πρέπει το πράσινο (φυτά και ζώα) να επανενταχθεί σε κάθε τσιμεντούπολη με σταθερές χρήσεις γης.

Στην συζήτηση της Τετάρτης, 12/7/2023, επισημάνθηκε με πάρα πολλές απορίες ότι η μελέτη του FAO του 2011 «The Future of Food and Farming» αποδείχθηκε (!!!) ότι περιείχε «λανθασμένα» στοιχεία που οδήγησαν σε λάθος επιλογές σε όλο τον κόσμο και στην καταστροφή της γεωργίας & κτηνοτροφίας, αλλά και των γεωργών και κτηνοτροφών. Με έκπληξη η νέα μελέτη του FAO του 2019 «Climate Change and Land» αποκαθιστά τις λάθος (ή πληρωμένες από την κερδοσκοπική χημική βιομηχανία …) εκτιμήσεις, αλλά εν τω μεταξύ έχουν καταστραφεί πάρα πολλοί πραγματικοί κτηνοτρόφοι και βοσκοί.

Και ενώ τα αέρια του θερμοκηπίου οφείλονται κατά 30% στον εξηλεκτρισμό, κατά 18% σε διάφορες πηγές, σε 15% στα αυτοκίνητα, κατά 13% στην βιομηχανία & τις κατασκευές, κατά 9% σε άλλες καταναλώσεις καυσίμων και κατά 15% στην σταβλισμένη-βιομηχανική κτηνοτροφία, παρουσιάστηκε μια στιγμιαία εικόνα των αεροπορικών μετακινήσεων της 6/7/2023 από το flightradar24, που δείχνει τις περίπου 20.000 πτήσεις εκείνη την στιγμή από τις 134.386 πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 24ωρο της 6/7/2023. Η εύλογη απορία είναι πόση είναι η πραγματική καταστροφή του περιβάλλοντος από την αεροπλοΐα και πόση από την εκτατική κτηνοτροφία …

Οι συζητήσεις που εξασφάλισε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, κάθε Τετάρτη, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο υπεύθυνης πληροφόρησης, συναντίληψης και προετοιμασίας αποφάσεων για υπεύθυνη δράση.

Παρουσιάσθηκε η αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, για την οποία ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους/ες σε διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη, 18 Οκτ 2023, στις 20.00 στο facebook και στο https://us02web.zoom.us/j/81984040975. Στο έργο FARMRes (Farmers Assistance Resources for Mental Health), στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ της ΕΕ καταγράφηκαν συμπτώματα ψυχικής διαταραχής σε τρεις στους τέσσερις αγρότες λόγω Οικονομικής αβεβαιότητας, Κλιματικής αλλαγής & Κοινωνικής πίεσης, με τις αγρότισσες να είναι πιο ευάλωτες (μαζί με τους νέους αγρότες και τους 50+).

Και οι επισκέψιμοι στάβλοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση ενός ελκυστικού τουριστικού πακέτου και να στηρίξουν την λειτουργία ενός DMO-Destination Marketing Organization (Οργανισμός Προώθησης Προορισμού Τουριστικού). Αναφέρθηκαν κάποιες προτάσεις και βέβαια θα συμμετέχουν όσοι μπορούν στην Ημέρα OPEN FARM (επισκέψιμων αγροκτημάτων) που προσεχώς οργανώνεται για τις 30/9 & 1/10/2023.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα μετέχει με δύο εισηγήσεις (κα Μάγδα Κοντογιάννη & κ Δημήτρης Μιχαηλίδης) στην «1η Πανελλαδική Πολιτιστική Γιορτή του Γεωργού και του Κτηνοτρόφου 2023» του Δήμου Ευρώτα, Λακωνία, στις 4-6 Αυγ 2023, με τίτλο «Ο Λαϊκός Πολιτισμός στον Ελληνικό Αγροτικό Χώρο: Σημεία Διαχρονίας & Σημεία Συγχρονίας».

Σχολιάστηκε πάρα πολύ αρνητικά η διεύρυνση της «ψαλίδας» ανάμεσα στους μισθούς αγροτών (μέσος όρος 400€/μήνα) με τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων (πρόταση για μ.ο. 1500€/μήνα), που περιλαμβάνεται στην διαβούλευση στο προτεινόμενο Οικονομικό Νομοσχέδιο, το οποίο ωθεί σε περαιτέρω συγκριτική φτωχοποίηση του αγροτικού κόσμου.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, εν μέσω θέρους προσκαλεί στην Μνήμη των εκτελεσθέντων 17 κτηνοτρόφων στα βοσκοτόπια τους στην Πάρνηθα από τους Γερμανούς (23/7/1944) την Τετάρτη, 19 Ιουλ 2023, στις 21.30 στο https://us02web.zoom.us/j/82635025092.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις