Πανώλη των χοίρων: Τα κρούσματα του 2023 αναμένονται να ξεπεράσουν αυτά του 2022

Μέχρι τις 7 Ιουλίου 2023 τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) που έχουν επιβεβαιωθεί ανέρχονται σε 419 σε κατοικίδια χοιροτροφία σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Ολόκληρο το 2022 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφταναν 537 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδοποίησης Ασθενειών των Ζώων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να ξεπεραστεί το 2023. 

Στις αρχές Ιουλίου εντοπίστηκαν πολυάριθμα κρούσματα ΑΠΧ σε χοίρους στην Ευρώπη, με το τελευταίο κρούσματα να σημειώνεται αυτή την εβδομάδα στην πολωνική πόλη Makow. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η εμφάνιση της ΑΠΧ αποτελεί αρνητική έκπληξη επειδή η ασθένεια των ζώων δεν έχει ακόμη εντοπιστεί σε άγριους ή οικόσιτους χοίρους σε αυτό το τμήμα της χώρας μεταξύ Λοτζ και Βαρσοβίας.

Οι κτηνιατρικές αρχές της χώρας ερευνούν την υπόθεση. Συνολικά , αυτή ήταν η 11η περίπτωση της ΑΠΧ σε πολωνική χοιροτροφική μονάδα το 2023. Τα περισσότερα από αυτά συνέβησαν το δεύτερο μισό του Ιουνίου. Συνολικά έπρεπε να σφαγιαστούν περί τα 5.000 ζώα. 

Πιο δραματική η κατάσταση στα βαλκάνια

Στα βαλκάνια η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς σύμφωνα με το ινστιτούτο Friedrich Loeffler, 89 χοιροτροφία μολύνθηκαν από τον ιό της ΑΠΧ την περίοδο 30 Ιουνίου-7 Ιουλίου. Τα περισσότερα από αυτά ήταν στη Σερβία με 30 νέα κρούσματα αλλά και στη Ρουμανία με 18 νέα κρούσματα. Η ΑΠΧ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία, όπου στις 7 Ιουλίου υπήρχαν ήδη 23 και 22 φάρμες που είχαν πληγεί, αντίστοιχα.

Όσο αφορά τον αγριόχοιρο, το πρώτο εξάμηνο του 2023 υπήρχαν 5.090 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη Ευρώπη. Το περασμένο έτος τα κρούσματα ανήλθαν σε 7.442. Στις αρχές Ιουλίου εντοπίστηκαν περισσότερα μολυσμένα αγριογούρουνα στην Ιταλία, τη Σλοβακία και την Πολωνία. Μέχρι στιγμής φέτος υπήρξαν περίπου 1.900 κρούσματα στην Πολωνία, 725 στη Γερμανία και 709 στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις