Εμ. Φράγκος: Με ποια εργαλεία μπορούν να υποστηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί σιτηρών;

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στη οποία υπογραμμίζει εάν υπάρχουν αναξιοποίητα ευρωπαϊκά εργαλεία μπορούν να υποστηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί σιτηρών απηύθυνε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκος. 

Παράλληλα διερωτάται εάν υπάρχουν κάποιες διαβεβαιώσεις ότι οι εισροές των ουκρανικών σιτηρών, πέραν του οφέλους σε λιανοπωλητές και εισαγωγείς, δεν θα οδηγήσει εκτός εργασίας τους αγρότες αλλά και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εισάγει αυστηρότερους υγειονομικούς ελέγχους στις εισαγωγές εξ Ουκρανίας.

Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Φράγκου: 

Στην Ελλάδα, το κόστος παραγωγής στο κριθάρι ανέρχεται στα 0,25 €/kg και στο σιτάρι 0,25 €/kg. Οι παραγωγοί σιτηρών έχουν φτάσει να ζητούν μόνο να πληρωθούν τα έξοδα παραγωγής τους και να λάβουν πληρωμές επιβίωσης.

Οι εταιρείες του χώρου έχουν κατώτατη τιμή στα συμβόλαιά τους 0,35 €/kg στο σιτάρι, και στο κριθάρι 0,27 €/kg.

Οι εκτάσεις με σιτηρά είναι μεγάλες και οι καιρικές συνθήκες οδηγούν σε μεγάλες αποδόσεις. Οι δομές διακίνησης των προϊόντων είναι ανολοκλήρωτες και οι συνεταιρισμοί ανύπαρκτοι.

Στα μέσα Απριλίου 2023, πέντε κράτη (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία) απαγόρευσαν τις αδασμολόγητες εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, που οδηγούσαν τους αγρότες τους εκτός αγοράς.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον υπολόγισε το 2019 ότι το 25% όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν στην Ουκρανία ήταν ψεύτικα. Τον Απρίλιο του 2023, η Σλοβακία κατάσχεσε 1.500 τόνους σίτου με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην ΕΕ και η Ουγγαρία κατέστρεψε περισσότερους από 29 τόνους ουκρανικού αραβοσίτου που περιείχε τοξίνες και γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Με ποια αναξιοποίητα ευρωπαϊκά εργαλεία μπορούν να υποστηριχθούν οι Έλληνες παραγωγοί σιτηρών;

2) Ποιες διαβεβαιώσεις έχει λάβει ότι η εισροή πάμφθηνων ουκρανικών σιτηρών, πέραν του οφέλους σε λιανοπωλητές και εισαγωγείς, δεν θα οδηγήσει εκτός εργασίας τους αγρότες μας;

3) Σχεδιάζει να εισαγάγει αυστηρότερους υγειονομικούς ελέγχους στις εισαγωγές εξ Ουκρανίας;


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις