Στα «κόκκινα» η Βοσνία λόγω αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η κυβέρνηση μιας από τις δύο αυτόνομες οντότητες της μεταπολεμικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κήρυξε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη βορειοανατολική περιοχή για να περιορίσει την εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ο υπουργός Γεωργίας Savo Minic δήλωσε στη Nezavisne Novine ότι η απόφαση ισχύει για την περιοχή Semberija, τον κόμβο σιτηρών της χώρας, η οποία έχει επίσης έντονη κτηνοτροφία.

«Σχεδόν ολόκληρη η Semberija έχει επηρεαστεί και θέλουμε να προστατεύσουμε το ένα μικρό μέρος που δεν έχει επηρεαστεί ακόμη. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στην εφημερίδα ο Savo Bakajlic, πρόεδρος τοπικής ένωσης αγροτών.

Σύμφωνα με το euractiv.gr για να περιοριστεί η ασθένεια, αρκετές χιλιάδες χοίροι θα πρέπει να θανατωθούν και να θαφτούν σε ειδικά καθορισμένους χώρους, ενώ η μεταφορά ζωντανών χοίρων θα περιοριστεί στο ελάχιστο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Fena ανέφερε ξεχωριστά ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων από το GF TAD (Παγκόσμιο Πλαίσιο για τον προοδευτικό έλεγχο των διασυνοριακών ασθενειών των ζώων) θα επισκεφθεί τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 12-14 Ιουλίου.

Στόχος είναι η συλλογή δεδομένων και η διατύπωση συστάσεων για τον τρόπο διαχείρισης της νόσου, ανέφερε το Fena.

Η πανώλη των χοίρων είναι μια ιογενής ασθένεια που προσβάλλει τους χοίρους και τους αγριόχοιρους, με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, αλλά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις