Οι Βρυξέλλες ξαναπηγαίνουν τις ΗΠΑ στον ΠΟΕ για τις ισπανικές ελιές

Η ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να επαναφέρει τις ΗΠΑ ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επειδή δεν έχει καταργήσει το δασμό 35% στις ισπανικές μαύρες ελιές, κατά του οποίου αποφάνθηκε ο ίδιος ο ΠΟΕ.

Η Πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «παραμένει ανοικτό σε φιλική λύση» με τις ΗΠΑ αλλά απείλησε να λάβει αντίμετρα εάν η Ουάσιγκτον δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΠΟΕ.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν τη σύσταση νέας ομάδας διαιτησίας στον ΠΟΕ επειδή θεωρούν ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να εφαρμόζουν παράνομους δασμούς που μπορούν να εκδιώξουν τους Ισπανούς εξαγωγείς ελιάς από την αγορά των ΗΠΑ».

Από το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει δασμούς 35% στις ισπανικές μαύρες ελιές, ένα μέτρο το οποίο ο ΠΟΕ αποφάσισε κατά το 2021.

Οι ΗΠΑ αργότερα δεσμεύθηκαν προς την Ε.Ε. να προσαρμόσουν τη νομοθεσία της πριν από τις 14 Ιανουαρίου 2023.

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια νέα απόφαση από τις ΗΠΑ υπέρ της επιβολής δασμών στις ισπανικές μαύρες ελιές αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γεωργία.

Μόλις συγκροτηθεί η νέα ειδική ομάδα διαιτησίας, ο ΠΟΕ θα έχει 90 ημέρες για να λάβει την τελική απόφαση.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν συμμορφωθούν με αυτή τη νέα απόφαση ή αποφασίσουν να ασκήσουν έφεση κατά της έκθεσης της επιτροπής για την έφεση, η Ε.Ε. θα μπορούσε να εξετάσει τα αντίποινα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις